Миналата година е била рекордно топла в Европа

  • 22 април 2021 15:49

  • 190
  • 0
Миналата година е била рекордно топла в Европа
©

Миналата година е била най-топлата в Европа, откакто се водят наблюдения, съобщи Ройтерс по данни на европейската спътникова система "Коперник".

Средната годишна температура в Европа през 2020 г. е с поне 0,4 градуса над следващите пет най-топли години, всичките през миналото десетилетие, предава БТА.

"Температурите се повишават през всички сезони в Европа" - каза Фрея Вамборг, старши учен от програмата "Коперник".

Температурата през зимата е най-топлата, откакто се води статистика - с 3,4 градуса над типичните средни стойности за Европа за периода 1981-2020. Времето варира най-много през този сезон, затова екстремните температури обикновено се проявяват през него.

Температурен рекорд в Москва за 140 години

Есента на 2020 г. също е най-топлата, но летните горещини не са били толкова интензивни или продължителни, колкото през предишни години с някои изключения в Скандинавия и Франция.

В Арктика обаче годината е "зрелищна", по думите на Вамборг. В Сибир пожарите са рекордни през лятото, като ги влошават високите температури и по-малката от средната снежна покривка. Средната температура в Арктически Сибир миналата година подобрява рекордите с 4,3 градуса Целзий над средното за 1981 г. - 2020 г.

В света по данни на програмата "Коперник" 2020 г. е една от най-топлите. Те потвърждават информацията на Световната метеорологична организация.

Концентрацията на парниковите газове в атмосферата тази година достига рекордни стойности за периода след 2003г. и продължават да се увеличава, показват също данни от спътниковата програма "Коперник". Концентрацията на въглероден двуокис от 2010 г. се е увеличила с 0,6 процента, а на метан - почти с 0,4 процента.

Последвайте канала на

Novini.bg
190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини