С какво време идва март – месецът на крайностите?

  • 26 февруари 2021 12:13

  • 21125
  • 1
© Булфото (архив)

Топлото време ще се задържи до събота привечер. Тогава ще започне да нахлува свежа порция въздух от Североизток, ще стане хладно в Североизточна България. Това каза за Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Този свеж въздух ще обхване цяла България до късните следобедни часове на неделя. Времето ще бъде с температури, които са напълно нормални и типични за края на февруари и началото на март. След което ще бъде хладно и в понеделник, а от вторник до петък се очаква ново затопляне. След това има атлантическо нахлуване на по-студен въздух. Сняг в ниското няма да има, на сняг ще се радват скиорите в планините, заяви проф. Рачев.

Дългосрочните прогнози сочат, че около 10-11 март ще има едно нахлуване от Североизток на доста по-хладен въздух. Температурите ще се понижат чувствително. Има възможност да видим и мокър сняг, добави той.

От Баба Марта можем да очакваме същото, което се получи и при Малък Сечко. В последните 10 години през година има сериозни снеговалежи, поне във високите котловинни полета на Югозападна България, докато в равнинните части на България и в низините нещата са значително по-добре и там снеговалежите обикновено са от мокър сняг. Миналата година на 24 и 25 март в София имаше пет дни със снежна покривка. На 25 март снежната покривка беше 25 сантиметра снежна покривка. А през култовата 2015 година в София имаше 36 сантиметра сняг, в Западните Родопи на 8 март снежната покривка достигна един метър, а в Белмекен и Юндола – два и четири метра, посочи климатологът.

Месец март е месец на крайностите, още по-големи крайности от тези, които предлага февруари, Малък Сечко. Абсолютните максимални температури през март в България надхвърлят 30 градуса, а абсолютните минимални температури са под минус 30 градуса, отбеляза проф. Георги Рачев.

Вижте какво време ни очаква днес

Той прогнозира, че тази година март месец ще бъде с нормални температури. През първата десетдневка температурите ще са под нормалните, след което ще се върнем към нормалните температури, които в равнинната и низинната част са между 5 и 8 градуса. Това е първият месец, в който и морето, и вътрешността на страната са с изравнени температури – между 5 и 8 градуса средномесечна температура. Цялата пролет се очертава да бъде с нормални температури и по всяка вероятност с нормални и малко под нормалните валежи. На фона на глобалното затопляне и факта, че от последните 10 години 8 от тях са с максимални температури, март месец ще ни се стори дори леко хладен, каза още проф. Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

По материала работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
21125 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Andreaa17

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­и­ж­­т­­е­­­ ­­­м­о­я­­­т­­а­­ ­т­и­й­­­н­­­ ­п­­у­­т­­­к­­а­­­ ­-­ ­­­W­­­W­­­W­­.­­­B­G­­­1­­7­­­.­C­­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини