Проф. Рачев разкри с какво е бил по-различен този януари и какво време ни очаква

01 февруари 2021 07:41

Проф. Рачев разкри с какво е бил по-различен този януари и какво време ни очаква
© Кадър - Нова телевизия
1507 0

През януари е валяло между 2 и 4 пъти над нормата. Може би това е първият такъв януари, откакто се води статистика с толкова много валежи. Затова и река Камчия и язовирите се напълниха толкова бързо. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев.

Декември беше с три градуса по-топъл от нормалното, януари си отиде с 2,5 до четири градуса по-топло от нормалното. Ако и февруари стане така, това ще бъде най-топлата зима в България, откакто се водят метеорологичните наблюдения, заяви още той.

Той прогнозира топъл февруари с нормални и малко по-големи количества валежи. „Първото десетдневие ще бъде много топло и сухо. Нищо чудно, при благоприятни обстоятелства, на места да достигнем и до 20 градуса. Това обаче не е нещо уникално”, каза климатологът.  

Проф. Рачев коментира и идеята на Бил Гейтс и учени от Харвард да вдигнат облаци, които да направят сянка, за да се охлади планетата. 

Проф. Георги Рачев с прогноза за края на зимата

„Харвард с удоволствие ще използва парите, които милиардерът предоставя. Няма нищо лошо. Едно балонче, на което качваш калциев карбонат - тебешир. Ситните частици започват да се разхвърлят на височина и се получава една пелена”, обясни климатологът. 

Според него това са фантастични неща, тъй като все още такова нещо не е било правено.

Novini.bg
1507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини