Тихомир Безлов: Купеният вот в циганските махали намаля, ромите заминаха за Германия

  • 28 октомври 2019 10:35

  • 2873
  • 0
Тихомир Безлов: Купеният вот в циганските махали намаля, ромите заминаха за Германия
© бнт

Можем ли да направим извода,че демокрацията победи на първия тур на местния вот? Имаше ли изненади в това гласуване и повод за тържество на гражданското общество, поради постигнатият неочаквано от социолозите добър резултат за Борис Бонев и "Спаси София"? По тези и ще въпроси, пред "Новини.бг." коментира старши анализаторът от „Център за изследване на демокрацията” Тихомир Безлов, който следи зорко изборните процеси у нас от години.

В цялост, резултатите от този вот бяха очаквани, но тук-там има малки изненади. В много малки градове определено не може да се каже, че има тържество на демократичните процедури. Виж, в София и Пловдив, се получиха интересни резултати. Можем да твърдим вече, че ако не тържество, то със сигурност има светлина за гражданското общество. Но пък бързам веднага да направя уговорката, че в България няма много граждани, тъй като хората трябва да са достатъчно богати, за да бъдат определяни като граждани. Погледнете какви са средните доходи в София, а след това във Видин или Монтана. Така че чисто формално погледнато, този фактор стои в основата на всичко, включително и на изборите.

Нищо особено, различно и изненадващо не се случи на първия тур на изборите вчера. Това е добре, защото няма кой знае какви трусове, нито пък криминални изяви, каквито следя от години. Да признаем обаче, че тази година видяхме особена активност по повод на заподозрени в купуване на гласове кметове. Преди имаше само един такъв случай - в Галиче. Сега в килиите са повече управници на места, за които неофициално отдавна се знаеше, че правят такива търговии. В Несебър кметът и от килията успя да спечели 4-ти мандат. За съжаление има доста градове, в които местни феодали се разпореждат безпардонно с хората.

Дали това може лесно да се преодолее? Много трудно, защото подобни феномени са характерни за бедните общества, в които демократичните институции са изкривени. И това трудно може да се промени, тъй като икономическият фундамент е крив. За съжаление, бедността наистива в този случая е порок.

Купуването на гласове в ромските махали обаче спадна. Защото, според всички международни статистики, в последните години българските роми масово емигрират и в Германия, Испания, Италия са повече, отколкото в махалите тук. Ето така се установява и голяма загуба на тези гласове у нас.

При партийният вот аз не виждам изненади - ГЕРБ се освобождават от свои феодали по места, БСП ни уверяват, че са позитивни и всичко им е наред, градската десница се представи добре, но не призна за вътрешните проблеми, които я раздират, въобще, съвсем в рамките на познатото у нас - всеки от своята камбанария се вижда като успял на този вот. Но аз от години следя изборите у нас и не си спомням случая, в който някой партиен функционер да си е признал поражението, дори при много тежки загуби.  

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2873 0

Свързани новини

Водещи новини