Хубавото време се завръща, златна есен до Димитровден

08 октомври 2019 15:18

© Pixabay
8538 0

Няколкото дни с малко по-студено време ни подсетиха, че реално сме в средата на есента. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Тази есен и досега е много топла и много слънчева. Слънцето през тази есен е в изобилие и надвищава средните климатични норми, добави той.

Още от утре започва затопляне и отново слънчево време. Рано сутрин ще започнат да се образуват мъгли, но въпреки това в средносрочен план до Димитровден ни очаква много хубава, златна есен. Минималните температури, дори в студена София, ще бъдат сравнително високи, между 6 и11 градуса, а максималните температури ще достигнат 22 градуса, а в някои райони на Югозападна България и до 25-26 градуса, заяви проф. Рачев.

Поне до Димитровден ни очаква златна есен. Единственият недостатък на всичко това е, че валежите изчезват, няма да има дъжд. До 26 октомври няма индикация за сериозни валежи. Ще бъде сухо времето. Този петък се очаква едно слабо смущение, просто ще прекапе тук-там. След това се очертава антициклонално време – сутрин ще бъде хладно, докато в следобедните часове ще бъде топло, с надсезонни температури. Ако тази прогноза се осъществи, а вероятността е над 80% тя да се случи, октомври ще го изпратим с 2-3 градуса над нормата, посочи климатологът.

По думите му тенденцията за затопляне на климата продължава. Есента ще бъде топла. Септември беше топъл, октомври по всяка вероятност ще бъде също като септември, с 2-3 градуса по-топъл от нормалното. От Димитровден трябва да очакваме циганското лято, периода от ноември, когато няколко пъти или един път се случва хубаво, слънчево време, каза още проф. Георги Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

 

Novini.bg
8538 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини