До минус 19 градуса паднаха температурите в Смолянско

  • 06 януари 2019 20:54

  • 25704
  • 0
До минус 19 градуса паднаха температурите в Смолянско
© Pixabay (архив)

Почти до минус 19 градуса паднаха температурите в Смолянско през изминалата нощ.

Най-ниската измерена температура е била от минус 18,6 градуса в района на Чепеларе, отчетоха от  метеорологичната станция "Рожен".

На  Рожен тази сутрин живакът е паднал до минус 11,7 градуса. В района на "Студенец" в Пампорово температурата е била минус 14, Смолян – минус 13,4 градуса.

През целия ден  температурите в област Смолян бяха отрицателни. Пътните служби са нащрек.

Допълнително осоляване, опесъчаване и използване на химически препарати за обработка на пътищата против замръзване. На Превала беше минус 15, сутринта беше и минус 16-17, обясни Рашо Милчев, технически ръководител в пътноподдържаща фирма, цитиран от БТВ.

В чепеларското село Проглед, хората  се запасяват с дърва още от лятото. Георги също е приготвил зимнината и дървата, защото знае, че зимата в планината е тежка.

Приготвили сме си дърва, вино, ракия и сме готови за два метра сняг, категоричен е Георги Панайотов от село Проглед.

В следващите дни в Смолянско се очакват също много ниски температури. Хубаво е хората, които тръгват на път в планината да бъдат с автомобили, оборудвани за зимни условия, да имат достатъчно гориво и заредени батерии на мобилните телефони.

В понеделник в цялата страна ще продължи да нахлува студен въздух. Облачността ще е значителна и на места ще превалява слаб сняг.

Код жълто важи за леден ден за цялата страна. Сутринта температурите ще бъдат между минус 9° и минус 4°, максималните - между минус 4° и 1°. Температурите ще бъдат отрицателни през целия ден.

Във вторник и сряда минималните температури ще се понижат на места до минус 15°- минус 17°.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

Последвайте канала на

Константин Тодоров
25704 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини