12 години затвор за мъжа, намушкал с нож в главата млада жена в Бургас

  • 12 юни 2024 12:58

  • 909
  • 0
12 години затвор за мъжа, намушкал с нож в главата млада жена в Бургас
© Getty images

На 12 години затвор мъжът, който намушка с нож в главата на парти в Бургас млада жена с инициали П. В. - на 21 години към момента на извършване на престъплението на 14 март 2022 г.

На извършителя, който е връстник на пострадалата, първоначално е наложено от Окръжния съд в Бургас наказание от 8 години затвор, но сега то е увеличено с 4 години с решение на Апелативния съд в града, за което се съобщава на сайта на институцията. Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Мъжът с инициали К. П. е признат за виновен за опит за умишлено убийство. По време събиране за рожден ден в квартирата на девойката и сестра й на ул. "Хаджи Димитър" в Бургас той нанесъл след употреба на алкохол множество удари с нож на пострадалата, включително в главата. От съда отбелязват, че на девойката са причинени множество телесни повреди, а опитът за убийство, извършен по особено мъчителен за младата жена начин, е бил неуспешен само благодарение на проведеното високоспециализирано лечение.

На основание чл. 116, ал.1, т.6, предл. второ, вр.чл.115 вр. чл.18, ал.1 от НК вр. чл.58, б."а" вр. 55, ал. 1, т.1 от НК на първа инстанция мъжът е осъден на осем години затвор при първоначален "строг" режим. Присъдата е обжалвана пред Апелативния съд в Бургас от подсъдимия и от частния обвинител. Жалбите на подсъдимия и неговите защитници са приети за неоснователни, а тези на частния обвинител и граждански ищец и неговите повереници - за частично основателни.

Мъж е задържан за домашно насилие в Шуменско

В съдебния акт Апелативният съд обсъжда всички възражения на защитата срещу присъдата. Той споделя изводите на окръжните съдии квалификацията и авторството престъплението. По отношение на наложеното наказание втората инстанция обаче отчита значително по-малко смекчаващи обстоятелства и приема допълнителни такива, засилващи вината на мъжа. Според Апелативния съд с увеличеното наказание от 8 на 12 години затвор ще бъдат постигнати в пълен обем целите на специалната и генерална превенция, предвидени в чл. 36 НК.

В станалата част присъдата на първата съдебна инстанция е потвърдена. Обвиняемият осъден да заплати на гражданския ищец на пострадалата млада жена обезщетение от 120 000.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини