Разследването по случая с живака в Перник е започнало още преди месец

  • 30 май 2024 14:47

  • 188
  • 0
Разследването по случая с живака в Перник е започнало още преди месец
© Pixabay

Разследването по случая с опасните отпадъци в Перник е започнало още на 22 април. По непотвърдена информация е имало подадени сигнали за проблемния склад, в който са били съхранявани отровите. 

Случаят придоби гласност седмици по-късно, след като беше намерено голямото количество живак, разлят на улица в пернишкия квартал "Тева".

Инцидентът с живака е от вечерта на 9 май, когато е подаден сигналът в полицията. Пристигналите на място служители на реда са намерили раница на земята, в която имало две пластмасови бутилки от по литър и половина, пълни с живак.

Едната от тях била спукана, а топчетата живак - разлети на земята. Служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" са събрали течния метал, който в момента се съхранява при специални условия. Тогава от полицията съобщиха, че се работи по изясняване на произхода на живака и установяване на лицата, които евентуално са го придобили и държали противозаконно.

Прокуратурата с подробности за открития живак в Перник

На вчерашния брифинг на Прокуратурата бе съобщено, че предстои да бъде повдигнато обвинение на двама души "за извършени от тях отчуждителни действия по повод на опасни и отровни вещества, представляващи метален живак". От държавното обвинение обаче отказаха повече информация с мотива, че се води разследване.

Складът, в който са открити опасните отпадъци в Перник, се намира на площадката на бившия завод за токоизправители и е в близост до кварталите "Изток" и "Църква".

Той е бил ползван под наем от фирма с предмет на дейност в сферата на управлението на отпадъци. По непотвърдена информация преди няколко месеца фирмата е загубила лиценза си.

Договорът за наем на помещението е сключен с местна фирма, която е собственик на терена. Състоялият се вчера брифинг в прокуратурата, на който беше съобщено, че в склада е имало около 200 кг живак, както и киселини, основи и други опасни вещества, само загатна проблема.

"В България се оказва, че да отвориш ресторант е далеч по трудно, отколкото да съхраняваш опасни отпадъци. Тук не става въпрос за мухлясал хляб в някоя бакалия, нали, а става въпрос за нещо по-мащабно и по- опасно. Ние сигурни ли сме какво е влязло в този склад и какво е излязло от този склад" , коментира кметът на Перник Станислав Владимиров, предава БНР.

Той заяви, че няма да влиза в детайли по случая, за да не пречи на разследването, но настоява разследващите и Прокуратурата да си свършат работата така, че да не остане и грам съмнение у перничани, че някъде из града и околностите му безконтролно са изхвърлени опасни отпадъци.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
188 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини