24-ма мъже и една жена са осъдени в област Велико Търново за домашно насилие

  • 29 май 2024 13:47

  • 852
  • 1
24-ма мъже и една жена са осъдени в област Велико Търново за домашно насилие
© Pixabay

24-ма мъже и една жена са били осъдени през миналата година от Районните съдилища в област Велико Търново за домашно насилие. Случаите се увеличават.

52 са новообразуваните досъдебни производства във Великотърновската районна прокуратура през миналата година за домашно насилие. Статистика за тази няма, но случаите се увеличават, коментира пред журналисти районният прокурор Тихомир Шабов: "Дължи се на това, че се увеличават като брой тези престъпления и се дължи на увеличаването на активността на МВР по установяване и разкриване на този вид престъпления".

Има и субективни причини за увеличение на домашното насилие.

"И най-вече употреба на алкохол в домашни условия и вследствие на това доста странно разбиране на личните отношения между хората“, посочи Шабов.

Увеличават се случаите на жени насилници. Има и ръст на оттеглените жалби от жертвите на домашно насилие, коментира говорителят на Великотърновската районна прокуратура прокурор Тотко Тотев: "Обичайно жертвата е зависима от насилника – дали поради това, че живее в негово жилище, имат общи деца, има и случаи, където има и сериозни финансови зависимости".

В областта има два общински кризисни центъра за жертви на насилие – във Велико Търново и в Горна Оряховица.

С над 6,2 млн. лв. ще се финансира борбата срещу домашното насилие до края на 2026 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
852 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 15:44

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини