Съветът за криминологични изследвания продължава работата си

  • 14 май 2024 16:27

  • 600
  • 2
Съветът за криминологични изследвания продължава работата си
© МП

Съветът за криминологични изследвания продължава своята работа като експертен консултативен орган за наказателната политика на държавата. Предстои в началото на юни да бъдат изслушани резултатите от досегашната работа на трите изследователски екипа, работили по наболелите проблеми за престъпленията по автомобилния транспорт, незаконното преминаване и превеждане през границата и трафика на хора. Това решиха членовете на Съвета на днешното си заседание, съобщиха от пресцентъра на МП.

Темите бяха набелязани след възобновяването на дейността на експертния консултативен орган в края на 2022 г., когато бе прието постановление на правителството за създаването на Съвет за криминологични изследвания, както и на правилник за устройството и дейността му. В Съвета, чийто председател е министърът на правосъдието, участват представители на ВКС, МВР, прокуратурата, криминологията, статистиката, адвокатурата. 

Съветът за криминологични изследвания проведе заседание

На днешното заседание, председателствано от зам.-министър Георги Николов, бе отчетен сериозен напредък в работата на екипа, ръководен от доц. д-р Екатерина Салкова по „Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г от Наказателния кодекс)“. Има събрани данни и извършени анализи и по изследването за „Тенденция и превенция на трафика на хора“, начело на екипа по който е доц. д-р Нина Белова. Налице са резултати и по третото изследване „Тенденции и превенция на престъпленията по чл. 279, 280, 281 НК (незаконното преминаване и превеждане през границата, както и незаконното подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона)“.

Съветът е сред приоритетните теми на Министерството на правосъдието, готови сме за съдействие и подкрепа, заяви зам.-министър Николов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
600 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:13

2
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­­и­­­ ­м­­­о­м­и­­ч­­е­­­т­а­­ ­­­в­­­и­ ­­о­ч­а­­к­в­­а­т ­­-­ X­1­­­8­­.­F­­­U­N

2024.05.14 | 22:48

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини