Орлин Колев: Нищо фатално няма да стане, ако Главчев не успее да създаде правителство

  • 01 април 2024 15:59

  • 1118
  • 5
Орлин Колев: Нищо фатално няма да стане, ако Главчев не успее да създаде правителство
© Булфото

Няма срок по Конституция, в който да се представи структура и състав на Министерския съвет от номинирания за служебен министър-председател, но едноседмичният срок, който е установил президентът, е необходимо да се спази. Това коментира в ефира на Дарик преподавателят по конституционно право Орлин Колев. 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

На въпроса какво ще стане, ако Димитър Главчев не успее да създаде правителство, според конституционния експерт – нищо фатално.

Изпълнителната власт ще бъде упражнявана от правителството в оставка на акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и дори и да няма избрано служебно правителство, това не е оправдание да не могат да се организира избори, посочи Колев.

“Ако приемем, че изборите за Европейски парламент са на 9 юни, изкарваме от 9 юни два месеца и стигаме до датата 9 април. По Изборния кодекс е двумесечен срок и там няма практически възможността да се организират в по-кратък срок”, каза Колев. 

По думите на Колев основната цел е не да се състави служебно правителство, а да се провокират нови парламентарни избори, “на които суверенът да успее да конфигурира ново парламентарно мнозинство, което да излъчи ново редовно правителство”. 

Орлин Колев: Риск от конституционна криза няма

Във връзка с образуваните по искания на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и на 48 депутати конституционни дела, свързани с поправките в основния закон, приети от 49-ото НС на 20 декември м. г., Колев коментира: “Към тази дата Конституционният съд няма да се произнесе с решение. Към момента тече все още срокът, в който лицата, към които КС се е отнесъл, следва да депозират становище по внесените искания за обявяване на противоконституционни част от разпоредбите. Така или иначе КС няма да се произнесе в този срок. Отделно стои въпросът за това как следва да се подходи и ако евентуално КС прогласи противоконституционност на някои от измененията, кои от текстовете следва да се приложат. Имаме нееднозначно мнение в доктрината – някои считат, че се възстановява предишното конституционно положение, други считат, че имаме нормативно установен пропуск”, коментира Колев.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1118 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 08:12

5
❤️ Г­о­р­­е­­щ­­и­­ ­м­­о­м­­и­­­ч­е­т­а­ ­в­­и­­ ­о­­ч­­а­­к­­в­а­­т ­­­-­­ X­­­1­8­.­­­F­U­N

2024.04.01 | 21:19

4
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим----> do.my/bmaca

2024.04.01 | 17:06

3
РАДЕВ=СИЛА! КОСТАДИНОВ=ПОСОКА! ВОЛГИН=ИСТИНА!
честит 1 ви април

2024.04.01 | 16:30

1
От Фейсбук профила на евродепутата от ЕНП Асим Ахмед Адемов Днес е един чудесен ден, в който можете да: - си закупите автомобил от завода в Ловеч, построен по времето на Промяната - обикаляте по построените от Промяната 4 магистрали с автомобила си от Ловеч - минете с автомобила си от Ловеч по няколкото тунела под Стара планина, построени от Промяната - да минете в Румъния с автомобила от Ловеч по един от петте моста на Дунав, построени от Промяната - да летите до Скопие по авиолинията София-Скопие, открита по време на Промяната - да посетите къщата на Димитър Талев в Прилеп, закупена от Манол Пейков от Промяната с парите, дарени от аджамиите ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, почитатели на Истината от истЕнската ПРОМЯНА!
sms

2024.04.01 | 16:57

2
хахахахаха БРАВО

Добави коментар

Водещи новини