Министър Славов: Време е за осъдителни присъди за корупция

  • 22 февруари 2024 13:48

  • 429
  • 9
Министър Славов: Време е за осъдителни присъди за корупция
© МП

Ключово е от норми и стратегии да преминем към прилагане на антикорупционните практики и вярвам, че ако в този труден политически контекст имаме още политическо време, в следващите месеци ще направим именно това, заяви министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в днес.

В словото си при откриването на конференцията „Европейски перспективи за борба с корупцията и прането на пари: Приложими ли са добрите практики от Скандинавия в България?“ той допълни, че правните норми не са достатъчни, а са само една рамка.

„Целта, която сме си поставили е да има осъдителни присъди, да има повече разследвания, да не допускаме хора, които осъществяват своите функции в публичния или гражданския сектор, да са заплашвани заради това, което правят“, каза Славов.

Събитието е организирано съвместно от посолствата на Дания, Финландия, Швеция, Норвегия и Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ).

Министър Славов припомни, че в изминалите осем месеца бяха извършени съществени реформи в конституцията, които да подкрепят независимостта на съдебната власт, да въведат отчетност на прокуратурата и да случат реформите в Закона за съдебната власт, съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство.

Правосъдният министър: Мартин Божанов не е бил защитен свидетел

„Беше приет изцяло нов закон за антикорупционната комисия, която за първи път ще има разследващи функции, като възможност наистина да се борим с корупцията на най-високите нива във властта. Предстоят промени в Наказателния кодекс, бяха извършени промени в Закона срещу изпирането на пари. Опитваме се да превърнем в правни норми конкретните препоръки, които сме получили от Венецианската комисия и от докладите за върховенство на правото на ЕК, MONEYVAL и GRECO.“

Според директора на АКФ Бойко Станкушев нуждата от промяна в България е очевидна и наболяла. „Вместо темата да се политизира, е важно в обществото ни да има конструктивна дискусия за факторите, които могат да направят борбата с корупцията много по-ефективна“, каза Станкушев.

По думите на правния съветник от АКФ Андрей Янкулов основният проблем в последните години е, че в България е направен опит да се привнесе европейската практика за изграждането на антикорупционната рамка, чрез правила за работата на институциите, но не е пренесено съдържанието, с което е изпълнена тази рамка. „Това доведе до факта, че специализираният съд и прокуратура, и антикорупционната комисия, не получиха реален мандат да запълнят тази рамка с истинско съдържание.“

Сред лекторите в събитието бяха старшият прокурор и завеждащ отдел „Антикорупция“ към прокуратурата на Кралство Швеция Мартин Бресман, прокурорът от офиса на Главния прокурор на Финландия Мари Матила, старшият консултант в GRECO Давид Долидзе, европейският делегиран прокурор от България Виктор Тарчев и др.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
429 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ИСТИНАТА

2024.02.23 | 06:42

9
Дойде време за СМЯНА и "Другарят"Славов стана "смел" !?
Прудо

2024.02.22 | 23:27

8
Сетила се Мара да се побара..
МОЖЕ ДА СЕ ОПЛАЧЕШ НА КОРОНАТА

2024.02.22 | 19:21

7
И ПОДЧОВЕЦИТЕ ОТ МЕН! :)
ТОВА ИЗС РАНО ОТ ГЪ ЗЪ

2024.02.22 | 19:18

5
КО ПЕЛЕ ОТ КОЛХОЗНА С ВИНЯ, Е РУСКИ ШПИОНИН! ОТР ЕЖЕТЕ МУ ГЛАВАТА!

2024.02.22 | 19:19

6
И ПЕ ДЕРАСТ :)
ИМА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА

2024.02.22 | 17:29

4
КОРО П ЦИЯ НЯМА

2024.02.22 | 17:12

3
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

2024.02.22 | 14:14

2
haide bre prestapnik ta tia korupciata e vav tvoia partia ti slepec li si ta ne vijdash kradcite kirco i asenka specova
ГРАЖДАНИН

2024.02.22 | 13:57

1
а за убийства кога?

Добави коментар

Водещи новини