Правосъдният министър: Мартин Божанов не е бил защитен свидетел

  • 20 февруари 2024 18:50

  • 1249
  • 8
Правосъдният министър: Мартин Божанов не е бил защитен свидетел
© БНТ

Стъпка по стъпка този казус трябва да бъде разнищен. Аз поемам ангажимент всичко, което трябва да бъде направено от Министерството на правосъдието, да бъде свършено. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в във връзка с действията на институциите по казуса с Мартин Божанов-Нотариуса.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 278

Много ми се иска да вярвам, че това е институционален отоговор на държавата на едни такива проблеми в правосъдната система. Твърде дълго съдии бяха изнудвани. На това трябва да бъде сложен край, ако искаме да сме нормална държава, заяви Славов.

Попитан дали се чувства безсилен в тази ситуация, той посочи: "Не бих казал безсилен, но не и много ефективен".

Моята роля е да отстоявам институциите да могат да си изпълняват задълженията. Случаят с Божанов, с "Осемте джуджета" и ред други са една тежка диагноза. Когато един пациент е с тежка диагноза, са възможни твърде негативни развития. Ключово е след конституционните промени и след реформата в Закона за съдебната власт да се ориентираме към ефектвност – обвинения и осъдителни присъди. Направиха се важни стъпки. Те трябва да бъдат използвани, отбеляза правосъдният министър.

Трябва да бъде установено с ясни факти докъде стигат пипалата на тези мрежи - дали само до магистратите или и до политиците. Обществото започва да губи вяра, че разследването ще доведе до реален резултат. Не трябва да допускаме вярата на хората в институцииите да бъде загубена. Въпросът е тези връзки да бъдат установени, разследвани и да има реални резултати, подчерта Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в.

Три месеца ще проверяват дали е имало съдии в групата на Нотариуса

За да има такава сложна мрежа, изграждана в продължение на над 20 г., трудно би могло да стане без някаква политическа протекция. Това е въпрос на разследване, добави той.

Реалист съм, но виждам действия, които като че ли само допреди няколко години не бяха възможни. Виждаме, че институциите могат да работят, когато имат подкрепа. Трябва да има и подкрепа между властите. Това, че беше създадена комисия в Народното събрание, е важна стъпка, коментира той.

Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в обяви, че Мартин Божанов - Нотариуса не е бил защитен свидетел и не е бил охраняван и защитаван от Бюрото по защита. Министърът поясни, че лично е извършил проверка в Министерството на правосъдието за твърдението, че Божанов е бил защитен свидетел.

Славов отбеляза, че ще има проверка и за достъпа на Божанов до спецпрокуратурата. Той, за да е влизал там, е имал достъп отвътре. Това ще бъде засечено, увери правосъдният министър.

В отговор на въпрос за ротацията на правителството, министърът на правосъдието каза: "Съдебната реформа трябва да продължи. Имам усещането, че има подкрепа за реформите, която, надявам се, да бъде формулирана в ясен политически документ".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1249 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
НА РУСКИ ШПИОНИН

2024.02.21 | 04:37

8
НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА!

2024.02.20 | 23:16

7
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa
!!!

2024.02.20 | 20:59

6
Да трябва да бъде РАЗНИЩЕН,но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се НАМЕРИ НОЩНОТО ШКАФЧЕ !!! ЗАЩОТО ТАМ е ПРОБЛЕМА на България !!!
ЩЕ.ВИ

2024.02.20 | 19:57

5
ЛЪСНЕ.БЕЛОТО.ДУПЕ
Смерш(оригиналът)

2024.02.20 | 19:51

4
Поредният голям олигофрен в правосъдието!!!
Цв

2024.02.20 | 19:42

3
Ами плешива тикво, поне това свърши!
аааа,

2024.02.20 | 19:38

2
уюва глава
Джони

2024.02.20 | 19:31

1
От КОЙ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини