Керелска: Случаят с Нотариуса е върхът на айсберг, но айсбергът не е само един

  • 14 февруари 2024 10:29

  • 3147
  • 4
Керелска: Случаят с Нотариуса е върхът на айсберг, но айсбергът не е само един
© АКФ

Добре би било да се помисли в етапа на досъдебното производство пострадалият да има възможност да го проследява и да има процесуални възможности да въздейства върху бързината му. Това мнение изрази пред БНР Олга Керелска, член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 287

"Този случай - с Нотариуса, е само върхът на айсберг, но айсбергът не е само един", заяви Керелска. По думите ѝ идеята на изслушването във ВСС по скандала "Нотариуса" е била "картината около този твърде нелицеприятен случай да се проясни поне в някаква степен".

Нели Куцкова: Всичко, което се изсипа върху съдия Цариградска, е дирижирано

Тя посочи, че не разбира "откъде и на каква база са критиките, че ВСС бездейства". ВСС не е разследващ орган, изтъкна съдия Керелска. По думите ѝ, направеното през 2020 г. (около изслушването на съдия Владислава Цариградска – бел. ред.) "на онзи етап беше добро и адекватно" - "тогава изискахме информация, даже се правиха някакви опити за законодателни промени".

"Бавно вървят нещата, а в някои случаи оставаме с впечатление, че изобщо не вървят", отбеляза Олга Керелска. Според нея фактът, че две години разследването не е стигнало доникъде, не означава, че нещо се е правило бавно, а че нищо не се е правило.

"Обикновено в такива случаи приключваме с постановяване на една декларация. Стигнахме до извода, че нещата трябва да имат по-траен и всеобхватен характер. Декларирането на едно или друго не води до реален резултат. Сега се обединихме около идеята да има комисия", обясни съдия Керелска в предаването "Преди всички". Тя изказа позиция, че времевият хоризонт на комисията следва да бъде 1-2 месеца.

Керелска допълни, че има "сериозна разработка на ГДБОП", по материалите от която е образувано отделно производство, по неофициална информация в него има изключително много материали и "може да стане по-дълбоко разплитане на случая".

Нотариуса имал специален човек, който да му носи телефоните. Полицаи пазели "SS" клуб?

Опитахме се да разберем дали прокуратурата разполага с някакъв списък, не получихме такава информация, каза Олга Керелска относно посещенията на магистрати в клуба на убития Мартин Божанов – Нотариуса.

"Би трябвало да го има към преписката този списък, който бе обявен официално, че го има."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3147 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 10:31

4
❤️ Г­­­о­р­е­­­щ­и­­­ ­­м­о­­м­­­и­ч­­е­т­­а­­­ ­­­в­­и­ ­о­­­ч­а­к­­в­­а­­­т ­­-­ X­­1­­8­­­.­F­­­U­­­N
е.-.-.-

2024.02.14 | 10:58

3
Създаването на комисия е опит на някои институции да си измият ръцете. Дано комисията не излезне със становище ,че "няма достатъчно доказателства".

2024.02.14 | 10:43

2
Върха на л.йното е, но л.йното не е едно

2024.02.14 | 10:39

1
tocno taka aisbergat na prestapnicite vav balgaria e mnogo goliami i moje da bade unishtojen samo ot putin

Добави коментар

Водещи новини