Съдия Цариградска: Подозирам, че съм била контролирана със СРС, може да има рискове за сигурността ми

  • 13 февруари 2024 15:33

  • 2828
  • 8
Съдия Цариградска: Подозирам, че съм била контролирана със СРС, може да има рискове за сигурността ми
© БТВ

Имам основателни подозрения, че съм била контролирана със СРС. Това обяви съдия Владислава Цариградска пред ВСС, който дебатира тайния клуб за магистрати на Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Тя отправила това питане към Бюрото за контрол на СРС.

Цариградска, която е била заплашвана от Нотариуса, искала активно да участва в досъдебното производство срещу Божанов.

"В тази машина за натиск участват активно магистрати от прокуратурата и от специализираното правосъдие", смята съдийката. 

Тя обясни, че по разследването била разпитана на 5 юли 2023 г. Няколко дни след това имало нови медийни публикации срещу нея, без информационен повод, освен разпита, който не бил публичен. Тогава уведомила Софийската градска прокуратура, че и се отправя ново предупреждение. 

Съдийката се спря на това, че не е разпитана пред съдия. "Ако на мен ми се случи същото, което на Мартин Божанов, това, което съм казала, няма да бъде използвано. Моята роля на свидетел и разобличител няма кой да изпълни", каза съдийката. 

"Ако мен ме няма, дали няма да има данни и това производство да бъде прекратено? Ами ако Божанов е бил свързан и с бившия главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, и с други?", попита тя. "Имаме ли на законодателно ниво средства за ефективна защитна на съдиите", продължи с въпросите съдия Цариградска. Тя поясни, че дори и в рамките на правомощията ѝ не и се позволява да упражни правата си по НПК. И посочи, че трябва да има законодателни промени, за да могат пострадалите да упражняват своите права.

"Как ще бъде изчистено името ми? Когато тази групировка се задейства, тя прави тотално проучване до девето коляно", поясни съдийката.        

 Преди нея говори Николай Стайков от Антикорупционния фонд. "В клуба е имало активен нощен живот, с всички негови атрибути. Но Мартин Божанов е присъствал и на официални коледни тържества на една част от прокуратурата, на една прокуратура, ще го кажа така, и ще оставя на институциите да си свършат работа. Клубът се е използвал за срещи, празненства, разговори, събирания", обясни той.  

Сарафов пред ВСС: Прокурори, които разследват Нотариуса, са получили патрон и кръст от клонки

Олга Керелска го попита дали чрез магнитните карти може да се установи кои са влизали в клуба. "През 2021-а година той изглеждаше по същия начин, включително и четеца на магнитни карти, който като устройство не е скъпо", каза Стайков.

През годините той питал много хора за картите, но най-голямата конкретика, която имал, че някои казали, че са получавали карти в плик, но са ги връщали. Но понеже това го научил в разговор на четири очи, предпочете да не казва имена. 

Вероника Имова попита какви са били методите на въздействие на групата, извън заплахите. Стайков посочи, че морковът не бил само пари, материалният интерес бил основен, но не само.  Той обясни, че "някои от конете, на които Божанов бил заложил като млад, се издигнали много високо".  

Другият начин на въздействие бил медийният натиск, а също и компроматите. "Ако ме питате дали съм виждал видеа от клуба, не съм виждал, но разбирам, че е имало флашки, записи, но какво е станало с тях, може да отговори ГДБОП и прокуратурата", каза Стайков.

Атанаска Дишева също го попита за клуба, той обясни, че след тяхната публикация и "Осемте джуджета" имало по-спокойно ползване на заведението. По думите на Николай Стайков, освен магистрати, трябва да се изследва и дали полицаи са посещавали клуба.

И добави, че много би искал да се работи в тази сфера. По отношение на политици нямали информация за такива, но политическата намеса в системата била безспорен факт, предава 24 часа.

След изслушването правосъдният министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в посочи, че магистратите трябва да разчитат на Главна дирекция "Охрана". Той посочи, че не може органи, на които конституцията е възложила да защитават правата на магистратите  и гражданите, да им се отказва информация. Думите му бяха по повод на т.нар. следствена тайна. 

Той пое и ангажимент да провери дали Божанов е ползвал някаква защита от Бюрото по защита, което преди време беше към главния прокурор.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2828 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
eмил андреев

2024.02.13 | 19:12

8
Думите на тази съдийка са доста странни!
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2024.02.13 | 18:28

7
ЗАЩО ТАКИВА КАТО ДИШЕВА, ЧЕНАЛОВА НЕ СА ЗАПЛАШВАНИ ..;!;!?????? ....,А ЗАПЛАШВАТ ЧЕСТНИ МАГИСТРАТИ, КОИТО СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА .... ТОВА ПИТАМЕ ...., ДИШЕВА СВЪРЗАНА ЛИ Е С "НОТАРИУСА" ....., ИЗПЪЛНЯВАЛА ЛИ Е АТАНАСКА ДИШЕВА ЖЕЛАНИЯТА НА "НОТАРИУСА" ....?!??
Благоизтезар

2024.02.13 | 17:03

5
АРТИСТКА В.ЖИВОТА
hzpbxa

2024.02.13 | 17:10

6
vijomc
Анонимен

2024.02.13 | 16:51

4
Спете и с папата ако искате не ви щем дъщерите и за връзки, гнус ни е тяхните наркомански клевети!
Съдия Георги Николов и ДСК

2024.02.13 | 16:39

3
Няма страшно моя мила колежка ! Държим корупцията и властта в "нашите ръце" .

2024.02.13 | 16:37

2
Ако и го отцепим, ше и изпънем къдриците! 24см. ше я пори!
даааа

2024.02.13 | 16:27

1
Жената на мафиота /съдия/ го играе уплашена ?!?! И н атея им плащаме заплати, коли , храна - всичко ...

Добави коментар

Водещи новини