ВАС частично отмени решение на АССГ, касаещо събаряне на сгради на язовир "Искър"

  • 05 февруари 2024 17:59

  • 1467
  • 0
ВАС частично отмени решение на АССГ, касаещо събаряне на сгради на язовир "Искър"
© Novini.bg

Върховният административен съд отменят решение на Административен съд София – град по административно дело № 7358 от 2022 г., в частта, в която е отхвърлена жалбата на Териториално поделение Държавно ловно стопанство „Искър“ при „Югозападно държавно предприятие“ ДП срещу заповед № РА-30-484/11.05.2022 г.. на главния архитект на Столична община. В заповедтта на държавното предприятие е наредено да премахне незаконен строеж: „Едноетажна масивна стопанска сграда (за аклиматизация на дива свиня) и едноетажна масивна постройка – помощна сграда към нея“ на яз. „Искър“.

Върховните магистрати отменят заповедта № РА-30-484/11.05.2022 г. на главния архитект на Столична община в частта, в която на Териториално поделение Държавно ловно стопанство „Искър“ - „Югозападно държавно предприятие“ ДП е наредено да премахне констатирания незаконен строеж.

Върховните магистрати оставят решението в останалата му част.

Административно дело № 9445 от 20243 г. е образувано пред ВАС по касационни жалби на Териториално поделение Държавно ловно стопанство „Искър“ - „Югозападно държавно предприятие“ и „Биомайнинг“ АД.

Предмет на съдебен контрол в първоинстанционното производство пред АССГ е заповед № РА-30-484/11.05.2022 г. на главния архитект на Столична община, с която е разпоредено на „Био Майнинг“ АД - София и на Югозападно държавно предприятие“ ДП - Териториално поделение Държавно ловно стопанство „Искър“ да премахнат незаконен строеж: „Едноетажна масивна стопанска сграда (за аклиматизация на дива свиня) и едноетажна масивна постройка – помощна сграда към нея“, находящи се в поземлен имот (ПИ) с идентификатор 22472.7450.260 по КККР, с. Долни Пасарел, яз. „Искър“, изградени в имот, публична държавна собственост, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

Върховните магистрати приемат извода на първоинстанционния съд за липса на допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила при издаване на оспорения административен акт – заповедта на главния архитект на Столична община. 

ВАС реши: Строежът до язовир "Искър" е незаконен и ще бъде съборен

Заповедта е издадена при спазване на предвидената в Закона за устройство на територията процедура. Констативен акт № 5-ДИ04-175 от 13.12.2021 г., въз основа на който започва административното производство за установяване на незаконните строежи, е съставен е надлежно връчен на дружеството - жалбоподател. Подадените срещу констатациите в него възражения са приети от административния орган за неоснователни, за което са изложени мотиви в оспорената заповед. Служебно са събрани и допълнителни доказателства, касаещи периода на извършване на строежа. Относно времето на изграждането им ответникът се позовава на данни на служители на ТП „Държавно ловно стопанство“ - Искър и липсата на отразяването на строежите в одобрената през 2015 г. кадастрална карта. Заключението на вещото лице за извършването им преди не-повече от 5-6 години потвърждава тази констатация. В съставения констативен акт и в оспорената заповед изрично е посочено, че се касае за нови строежи.

Неоснователно е възражението за извършени строителни дейности в хипотезата на аварийност. Дори при бедствени и аварийни ситуации съгласно чл. 148, ал. 6 ЗУТ се дължи издаване на разрешение за строеж по изключение по частични работни проекти и по време на строителството. Данни за такива ситуации не са установени в административното или съдебното производство.

Касационният състав на ВАС споделя извода на АССГ, че случая се касае за нови строежи, за изграждането на които са необходими одобрени инвестиционни проекти и строително разрешение в съответствие с изискванията на чл. 142, ал. 1 и чл. 148, ал. 1 ЗУТ. Такива не са издавани, поради което правилно постройките са определени от административния орган като незаконни

Решението е окончателно, съобщават от пресцентъра на ВАС. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини