Делото за тежката катастрофа с мигранти край София преди година вече е в съда

  • 15 декември 2023 14:31

  • 614
  • 1
Делото за тежката катастрофа с мигранти край София преди година вече е в съда
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Делото за тежката катастрофа с мигранти край София преди година вече е в съда, съобщиха от прокуратурата.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

От държавното обвинение припомнят, че Найден Луканов е обвинен за три престъпления за тежката катастрофа от 22 ноември миналата година на околовръстния път на София.

Според обвинителния акт към периода на извършване на престъпните деяния той не е имал книжка.

На 21 ноември 2022 г. вечерта той управлявал фирмен автомобил „Рено“, след като бил употребил различни видове наркотични вещества – метамфетамин, амфетамин, метадон, морфин и кодеин.

Малко след полунощ той спрял на завой на път в близост до с. Първенец край Ямбол, където качил в автомобила 12 мигранти – 10 от Сирия и двама от Йемен, като един от тях бил под 16-годишна възраст. След като качил мигрантите в автомобила, той потеглил към София. Целта била да взема по 4500 евро на човек.

Рано сутринта на магистрала "Тракия“, след мотел „Ихтиман“ в посока София, имало полицейски автопатрул с двама служители на реда. Обвиняемият казал на мигрантите да се снишат на седалките, за да не се виждат. В опит да не бъде забелязан и спрян, той управлявал автомобила успоредно на камион.

Полицаите обаче видели автомобила, подали звуков и светлинен сигнал и тъй като мъжът не спрял, а ускорил, те го последвали. При преследването мъжът ускорявал скоростта на движение и навлизал непрекъснато в различните пътни ленти. С цел да избяга от полицейския автомобил Луканов започнал да кара с висока скорост и в аварийната лента. Той се движел със скорост средно около 140 км/ч, като на места достигал около 180 км.    

Джип с мигранти блъсна патрулка в Казанлък

По същото време друг служител на реда се намирал на магистралата в района на хотел „Черна котка“. Той чул в радиоефира нареждане да се спре цялото движение по платното в посока София. В изпълнение на нареждането полицаят излязъл на самото пътно платно и подал със стоп палка ясен и видим за всички участници в движението сигнал за спиране на автомобилите в трите ленти, като всички участници се подчинили и спрели.

Полицейският служител се насочил към аварийната лента, където застанал по средата и отново подал ясен и видим сигнал за спиране на движението със стоп палката. В този момент забелязал движещия се в аварийната лента с висока скорост лек автомобил на обвиняемия, преследван от полицейски автомобил с включени светлинен и звуков сигнал. Автомобилът на обвиняемия изобщо не намалявал скоростта си и полицаят се отдръпнал встрани, за да не бъде прегазен. Луканов продължил да управлява в посока на околовръстния път, следван от полицейския автопатрул.

Същевременно други трима служители на СДВР пътували с полицейски автомобил. Превозното средство било спряно до мантинелата с пуснати светлинни сигнали. Когато чули, че приближава преследваният бус, двама от служителите на реда веднага слезли от автомобила. Другият леко изместил полицейския бус така, че да се вижда по-добре, без да стъпва на платното за движение и без да пречи на движението. Независимо че бусът „Рено мастер“ се виждал безпрепятствено, Луканов не намалил скоростта на управлявания от него автомобил „Рено трафик“ и се блъснал в полицейския бус.

Вследствие на удара полицаят получи тежка съчетана травма и месец по-късно, независимо от лечението, почина в болница. При удара пострадаха двама мигранти.

Найден Луканов е обвинен за три престъпления. В рамките на разследването той се признава за виновен и изказва съжаление за извършените от него престъпления.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
614 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.15 | 20:40

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини