"Задържане под стража" за пакистанец, издирван с ЕЗА за сексуална експлоатация на деца

  • 29 ноември 2023 12:57

  • 1392
  • 0
"Задържане под стража" за пакистанец, издирван с ЕЗА за сексуална експлоатация на деца
© Gettyimages (архив)

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ е постановил Окръжният съд в Хасково спрямо 48-годишният пакистански гражданин Х.Ш., съобщиха от съдебната институция.

Мъжът е задържан на 26 ноември на ГКПП „Капитан Андреево“ – ж.п. гара, на влизане в страната. Мярката му е във връзка с международно издирване по изпълнение на европейска заповед за арест (ЕЗА). Тя е издадена от Районен съдия в Магистратски съд – Шефийлд, Великобритания, за сексуална експлоатация на деца, наказуемо с лишаване от свобода до 10 години, както и за това, че не се е предал в ареста на съда в Шефийлд. 

Един педофил може да има 10 фалшиви профила онлайн

Съдът е приел, че представената ЕЗА, издадена за това, че спрямо Х.Ш. се провежда наказателно производство за извършените престъпления, отговаря на всички законови изисквания. Магистратите са констатирали също, че извършеното деяние има двойна наказуемост. Обвиняемият е чужд гражданин и няма каквато и да е връзка с България, и дълго време е пребивавал в страни, които не са членове на Европейския съюз, което налага вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“ като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по предаване на исканото лице.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок, допълва от  съда.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини