Куцара, който се бори за сексстаи в затвора, остава вътре за още 5 г.

  • 21 ноември 2023 13:41

  • 7132
  • 1
Куцара, който се бори за сексстаи в затвора, остава вътре за още 5 г.
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Съжалявам много за всичко извършено след 22 години в затвора. Всички присъди са справедливи. Всъщност, който реши да се поправи, ще се поправи, който не иска - няма, ако иска и 30 г. да стои. Това каза пред Софийския градски съд един от най-известните затворници у нас Светломир Нешков - Куцара.

Той излежава присъда от 29 г. и 11 месеца, която е групирана от множество други за тежки умишлени престъпления. Сред тях са квалифицирани кражби и грабежи, включително с опит за убийство, опит за бягство при конвоиране, опит за умишлено убийство на служител на МВР, хулиганства, незаконно държане на огнестрелно оръжие.

Реално има 14 присъди, а общият сбор от наказанията се равнява на близо 95 г. Години наред той съди държавата за липсата на сексстаи в затвора, а иска да има дете от приятелката си.

Затворници искат облекчен режим при интимни свиждания

Куцара направи пореден опит да излезе предсрочно - остават му близо 5 г., но магистратите му отказаха. За първи път Нешков се изказва ласкаво за работата на служителите в Софийския затвор, където е в момента.

За първи път и представителят на затвора оповестява, че той вече се е поправил.

Повече от 20 г. Куцара търси "своята истина", като пише жалба след жалба. Осъди дори и държавата в Страсбург за лоши условия зад решетките. Оплаква се, че в затвора му пречат да има деца от приятелката си. Удължените свиждания са до 4 часа, но камерите не се изключват. Присъстват надзиратели и осъдените не могат да се усамотят с жените си.

Влиза зад решетките през 2002 г. и досега е минал през килиите на затворите във Варна, Враца, Белене, Ловеч, София.

Налага се да го местят заради конфликти със служители и съкилийници, отказвал да се подчинява на разпореждания и често е наказван. До 2020 г. са му налагани 20 дисциплинарни наказания. Сега обаче администрацията на Софийския затвор, където Нешков е от 2015 г., смята, че има трайна промяна в поведението му. Почти през цялото време е трудово ангажиран, работил е във фитнеса, в кухнята, завършва средно образование. Получава и номинация за Човек на годината от Българския хелзински комитет за 2021 г. Заместник-председател е на затворническото сдружение на лишените от свобода. Участва активно в издаването на вестник "Затворническо право", където води рубрика с правни съвети, пише "24 часа".

Съдът обаче установява, че поведението му в някаква степен продължава да бъде колебливо въпреки стремежа му за спазване на изискванията.

Куцара осъди България в Страсбург

На 5 юли 2022 г. е извършил нарушение - държал забранени вещи, за което обаче не му е било наложено дисциплинарно наказание. За съда остава неразбираемо на какво точно основание, се казва в съдебното решение. Според магистратите поведението на осъдения е било в някаква степен фаворизирано от затворническата администрация. Разглеждайки доклади от социалните работници в затвора, стигат до извода, че проявите на затишие и агресия у Нешков са циклични, а действията му са непредвидими. През годините грубо е нарушавал установения ред и влияел отрицателно върху останалите лишени от свобода.

В доклад от 2019 г. е описан като прикрит, самонадеян и потаен, а начинът му на комуникация като хладен, ироничен, доминантен и манипулативен. В самооценката му има силен нарцистичен компонент, което се отразява и в отношенията му с другите лишени от свобода. Приема се за повече от останалите. Хитър и комбинативен, притежава манипулативни похвати.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
7132 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.21 | 16:26

1
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

Добави коментар

Водещи новини