Трябва ли пияните и дрогирани шофьори, отнели човешки живот, да бъдат съдени за умишлено убийство?

  • 25 септември 2023 09:03

  • 1529
  • 7
Трябва ли пияните и дрогирани шофьори, отнели човешки живот, да бъдат съдени за умишлено убийство?
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Трябва ли шофьорите, употребили алкохол или наркотици, да бъдат съдени за умишлено убийство, ако отнемат живот на пътя? Въпросът коментираха пред Нова телевизия адвокатите Силвия Петкова, Илия Тодоров и Емануил Йорданов.

„Вината трябва да се преценява за всеки конкретен случай”, обясни Петкова. Тя обясни и какво значи „евентуален умисъл”.

„Това означава, че един човек, който се е качил да управлява МПС в нетрезво състояние е предвиждал, че е възможно да причини смърт на пътя, но се е съгласил с този резултат. В най-общия случай тази преценка се прави, когато няма спирачен път”, обясни адвокат Петкова.

„Въпросът е как да решим проблема. А за да го решим, трябва да знаем какъв е той”, каза адвокат Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. „Ако приемем, че проблемът ни е това, че съдът е притиснат от максималните граници на наказанието, тогава може би има резон да се вдигат максималните граници, има смисъл и от тази дискусия. Въпросът е, че в момента за тези които са с алкохол, на пешеходна пътека, на червено и други по-тежки случаи, наказанията, които са предвидени са от 5 до 15 години лишаване от свобода, в особено тежки случаи от 10 до 20 години. Въпросът е обаче, съдът дава ли максималните наказания? По-скоро не”, каза Тодоров.

„Ако имаме множество присъди, които са в максимум, и въпреки това на съда, на обществото, на всички се струва, че е прекалено леко, тогава би имало смисъл да се вдига максимумът”, смята Тодоров. Според него въпросът е да има мерки, които да намалят подобни случаи.

„В общия случай, когато става въпрос за пътно-транспортно произшествие, няма умисъл. Има самонадеяност, има неправилна преценка на ситуацията”, заяви Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър. А по думите му съдът не може да обосновава присъдата си на базата на предположения.

„В същото време няма кой да обясни, че в момента максималните наказания при умишлено причиняване на ПТП и при непредпазливост, съчетана с предварително употреба на голямо количество алкохол или наркотици, са много близки. Мисля, че разликата е на 2-3 години”, каза Емануил Йорданов.

Шофьор блъсна пешеходка в центъра на София и избяга

Последвайте канала на

Десислава Станева
1529 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
темерута

2023.09.25 | 11:45

5
дрогирани ДА, пияни трябва да има ограничения, примерно над 1,5 промила

2023.09.25 | 13:09

7
Tи нещо не си в ред. 1.5 алкохол те прави толкова неадекватен колкото и спринцовката с хероин. Има забранени субстанции, които са в пъти по-малко засягащи концентрацията, реакциите и преценката. Невеж капyт!!!

2023.09.25 | 13:00

6
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
Ghhf

2023.09.25 | 11:10

4
Крайно време да се въведе смъртната присъда в България
бай Иван

2023.09.25 | 10:38

3
Да бъде смрът
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.25 | 09:32

2
ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСЪЖДАНИ ЗА УМИШЛЕНО УБИЙСТВО, А НЕ САМО СЪДЕНИ, ГНУСНА АДВОКАТСКА ПАПЛАЧ.

2023.09.25 | 09:20

1
Да трябва да бъдат съдени за умишлено убийство.

Добави коментар

Водещи новини