Министър Атанас Славов: Ще отменим запрещението

  • 20 септември 2023 15:48

  • 1507
  • 2
Министър Атанас Славов: Ще отменим запрещението
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ще започнем работа в тази посока – отмяна на запрещението. Това е мой личен приоритет и се надявам да стане приоритет на министерството.

Това обясни министърът на правосъдието доц. д-р Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в по време на кръгла маса в парламента на тема "Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психично здравни проблеми", предава 24 часа.

"Ще имам готовност да стартираме работна група, която да започне от законопроекта, да видим дали е актуален, към края на годината или началото на следващата, да го представим", допълни той.

Министърът на правосъдието вярва, че днес депутатите ще приемат закона за реформиране на КПКОНПИ

Според Закона за лицата и семейството и в Гражданския процесуален кодекс целта на поставянето под запрещение на едно лице, което основно поради свое заболяване водещо се според в закона до „слабоумие или душевна болест“ не може да полага съответните грижи за своите работи, което налага съдът да прогласи поставянето му под запрещение, което да бъде първата стъпка към учредяването на настойничество.

Така се отнема дееспособността на лицето и то не може самостоятелно да формира воля, като по този начин за интересите му се грижи друго лице, негов близък.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1507 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
х

2023.09.20 | 16:37

2
значи искат лудите да работят и да са на военна служба да се бият за нато браво

2023.09.20 | 16:13

1
Ква воля ще формира психичноболен човек?

Добави коментар

Водещи новини