Съдът в Търговище остави в ареста мъж, обвинен за държане и разпространение на наркотици

  • 20 септември 2023 14:06

  • 646
  • 0
Съдът в Търговище остави в ареста мъж, обвинен за държане и разпространение на наркотици
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Окръжният съд в Търговище остави без уважение  молбата за изменение на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 40-годишния Н. Н., привлечен като обвиняем в извършване на престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК – държане на наркотични вещества с цел разпространение. Това съобщи говорителят на институцията Денислава Здравкова. 

Н. Н. многократно е осъждан за деяния, които са свързани с наркотични вещества – за държане на наркотични вещества, за управление на моторно превозно средство след употреба на такива. Последното му осъждане е приключило с одобрено споразумение на 27.09.2021 г., по което му е наложено наказание 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, с изпитателен срок от три години. Настоящото престъпление е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане, конкретизират от съдебната институция.

Постановената от Окръжен съд – Търговище, през юни тази година, мярка за неотклонение „задържане под стража“, е потвърдена от Апелативния съд във Варна. Съставът на въззивния съд споделя изводите и аргументите на първата инстанция, а именно от откритите наркотични вещества (амфетамин, метамфетамин и коноп) в помещенията, които обвиняемият е обитавал, както и от разпита на свидетели, може да се направи обосновано предположение, че 40-годишният мъж е съпричастен към извършеното деяние, свързано с държане и разпространение на наркотични вещества. Другото обстоятелство, което взима предвид горната инстанция е, че деянието е извършено в изпитателен срок.

ГДБОП разби ОПГ, продавала наркотици в Пловдив, Асеновград и Хасково

За да се произнесе по молбата за изменение днес, съдът взе предвид, че възможност обвиняемият да се укрие не съществува, но опасността да извърши друго престъпление е реална, уточни говорителят. С оглед на това молбата за изменение на мярката „задържане под стража“, в по-лека беше оставена без уважение.

Определението на Окръжен съд – Търговище  подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

За първото полугодие на 2023 г. общо 15 дела, свързани с престъпления с наркотици, са образувани в Окръжен съд – Търговище.

            

Последвайте канала на

Константин Тодоров
646 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини