Прецедент: Адвокатска кантора спечели дело за възстановяване на ДДС, начислено с фактури, които не са платени от длъжника

  • 24 август 2023 10:49

  • 12901
  • 1
Прецедент: Адвокатска кантора спечели дело за възстановяване на ДДС, начислено с фактури, които не са платени от длъжника
© Novini.bg/ Canva

Адвокатска кантора у нас, с водещ адвокат Валентин Савов, спечели значимо дело за възстановяване на ДДС, начислено с фактури, които не са платени от длъжника.

Съгласно решението на ВАС, НАП следва да възстанови ДДС на данъкоплатеца в случаите на невъзможност за плащане от страна на длъжника – при несъстоятелност, ликвидация и други подобни случаи, при които невъзможността за получаване на плащане е обективно установена. 

Делян Добрев към ПП-ДБ: С ПР акция потулиха въпроса къде отидоха над 700 млн. лева липсващ ДДС

Дружества, регистрирани по ЗДДС, които са начислили и платили ДДС към държавата, но не са получили плащане по издадената фактура, имат шанс да получат възстановяване на ДДС. Решението на ВАС прилага основните принципи на европейското ДДС законодателство и релевантната практика на Европейския съд.

 

Тук длъжниците, които не си бяха платили фактурите, бяха дружества, които са обявили несъстоятелност или са в ликвидация, обясни пред Novini.bg адв. Валентин Савов, член на Управителния съвет на „Българска асоциация на заведенията (БАЗ).

"Проблемът е следният - тогава, когато едно дружество, регистрирано по ДДС, издаде фактура за извършена доставка на стока или услуга, то трябва да начисли ДДС. До 14-то число на следващия месец трябва да начисли посоченото ДДС във фиска на държавата. Независимо дали е получил плащане по тази фактура или не. В този случай се получава така за данъкоплатеца - независимо дали си получил плащане или не, трябва да извадиш 20% ДДС от джоба си", допълни по казуса юристът. 

"Когато има възможност да не получа плащане изобщо по тази фактура, би следвало това ДДС да ми бъде възстановено или би следвало да се намали данъчната основа. Това се налага от принципите на пропорционалност и неутралност на ДДС- системата. Проблемът винаги е бил именно с тази част. България има дерогация от директиви от 2006 г., че при случаи на частично или непълно плащане няма да възстановява ДДС. Това е обяснимо, тъй като данъчната система се притеснява от възможни измами. Натрупа се обаче съдебна практика в Европейския съд, която заявява, че въпреки дерогацията, трябва да има възможност гражданите да докажат пълната невъзможност на плащане."

През годините в България започнаха да се образуват доста дела по въпроса, които бяха отхвърляни. Тази година се внесе и предложение, в което се разработва цялостна процедура за възстановяване на ДДС точно в такива случаи, коментира Савов. 

"Това спечелено дело беше само една стъпка в прилагането на европейското право и основание за последващи решения."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
12901 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини бг

2023.08.24 | 10:54

1
ЗАЩО ИМАТЕ ГАДЕН ПОБЪРКАН ПЛАТЕН СОРОСОИДЕН Т Р О Л ? КОЙ ВИ ПЛАЩА ЗА ТОВА ? СОРОСОИДНО НПО ЛИ СТЕ ?

Добави коментар

Водещи новини