Гешев с коментар за последните промени в НК, засягащи престъпленията по транспорта

  • 10 август 2023 17:24

  • 542
  • 3
Гешев с коментар за последните промени в НК, засягащи престъпленията по транспорта
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Хубаво е, че три години, след като внесох експертни предложения, депутатите узряха за това, че трябва да се спре войната по пътищата.

Това написа на личната си страница във Фейсбук бившият главен прокурор и лидер на движението "Справедливост за България" Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Ето какво още сподели той:

След многократни призиви от страна на прокуратурата и гражданското общество народните представители да си свършат работата. Просто да приемат адекватно законодателство, между другото съществуващо в други страни от ЕС, което да спре смъртта по пътищата на България. Показател, по който сме водещи в черната статистика на Европа.

Промените в Наказателния кодекс относно престъпленията по транспорта, приети наскоро, са поредната законотворческа нелепица на този парламент. Експертните предложения на прокуратурата предвиждаха по-строги наказания при причиняване на смърт на пътя от пияни и дрогирани или каращи без книжка шофьори. Тези престъпления влизаха в графата „умишлени”. Именно при тях съдът щеше да отнеме автомобила. Парламентът обаче прие пияни и дрогирани без книжка да продължават да убиват „по непредпазливост”. Наказанията остават малки, а автомобилите послужили за извършване на престъпленията няма да се отнемат. 

Вече има отнети автомобили на пияни и дрогирани шофьори

Така стигаме до абсурда – съдът да отнема автомобила на пияни и дрогирани, които са спрени на пътя за рутинна проверка, но не и на онези, причинили смърт. Абсолютна недомислица. Прокуратурата даде на НС готови промени, в които акцентът падаше върху увеличени наказания за убийците на пътя, за шофиращите системно в нетрезво състояние или след употреба на наркотици водачи. А какво направиха народните избраници? Отново показаха некомпетентност, симулираха дейност и улесниха рушвета.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
542 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Майтапчи Йово

2023.08.11 | 01:02

3
Помиярино, да ядеш на Свинята... на онази, с инициалите Д.П. макарите, тиквеник мазен!
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.08.10 | 19:26

2
ОТКЪДЕ ИМА ТАЯ ПЛЕШИВА ШУНДА ПАРИ ДА ХВЪРЛЯ ЗА РЕКЛАМА?
БЕГАЙ ГЕШЕВ

2023.08.10 | 17:32

1
В ПАКИСТАН – ТУК ТЕ ЧАКА УЙ ГОЛЯМ !

Добави коментар

Водещи новини