ВКС се мотивира защо смъртта на Милен Цветков не е случайна

  • 27 юли 2023 16:47

  • 2042
  • 0
ВКС се мотивира защо смъртта на Милен Цветков не е случайна
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Върховният касационен съд публикува мотивите си към окончателната присъда за смъртта на Милен ЦветковМилен ЦветковМилен Цветков е роден на 30 юли 1966 г. в София. На 19 април 2020 година е убит при катастрофа. Завършва. Кристиан Николов е осъден на "лишаване от свобода" за срок от 9 години и "лишаване от право да управлява МПС" за срок от 10 години. 

Магистратите пишат в мотивите си, че Кристиан е извършил престъпление по транспорта при проявление на евентуален умисъл като разновидност на умишлената вина. В касационните мотиви по категоричен начин е отхвърлена възможността за преценка на извършеното като "случайно деяние" по смисъла на чл. 15 от Наказателния кодекс, като се споделят изложените от САС съображения относно предприетото ускорително движение и присъствието на обясними възбуда и еуфория след прием на наркотични вещества като установените в организма на дееца процесни такива.

В мотивите към касационното решение е ясно дефинирана разликата между самонадеяност (съзнавана непредпазливост) и евентуален умисъл. ВКС сочи, при първия случай деецът лекомислено се надява, че съзнателно допусканите от него общественоопасни последици няма да настъпят, защото е взел мерки за предотвратяването им, а във втория – че допуска тяхното настъпване, без да взема никакви мерки за предотвратяването им.

Кристиан Николов вече e в затвора

Магистратите са категорични, че от интелектуална страна подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието поради липса на ментални предпоставки, които да сочат обратното; предвиждал е настъпването на общественоопасните последици поради начина, по който е реализирал управлението на колата, с конкретните характеристики на пътната обстановка в процесния момент, при ярко нарушение на пътните правила с превозно средство, което само по себе си е смъртоносна сила.

Това са част от аргументите да бъде направен извод за наличието на евентуален умисъл при извършване на престъпното деяние.

Съдиите също така уточняват, че присъдата не се дължи на факта, че Милен ЦветковМилен ЦветковМилен Цветков е роден на 30 юли 1966 г. в София. На 19 април 2020 година е убит при катастрофа. Завършва е бил обичан от българските граждани журналист или на общественият отзвук на стореното, който е повече от силно негативен. Напротив, мотивите на съдилищата и в частност на САС, убедително сочат на преценявани в съотношение правилно обмислени отегчаващи и смекчаващи обстоятелства.  

Решението на ВКС е подписано с особено мнение по формата на вината и респективно дължимата материалноправна квалификация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2042 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини