Трябва ли да бъдат съдени водачите, които отказват проба за алкохол и наркотици?

  • 19 юли 2023 10:33

  • 693
  • 0
Трябва ли да бъдат съдени водачите, които отказват проба за алкохол и наркотици?
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

Има внесено в НС предложение на първо четене да се криминализира отказа да бъде дадена проба за алкохол и наркотични вещества в случаите, в които водачът е бил наказан по административен ред. Това е популистки инструмент, за който се ползва НК. Не бих казала, че водачите, които отказват проби, се измъкват, защото получават 2000 лева глоба, както и отнемане на книжката за 2 години. Когато имаме повторен отказ отново се налага същата санкция. Това каза адвокат Силвия Петкова за "Нова нюз".

По думите ѝ е много малко вероятно да се стигне до затвор. "При така предвидените наказания - до 6 месеца лишаване от свобода, в 99% от случаите ще се налага пробация или условна присъда. Така един човек, който е бил наказан административно, откаже проба след това, практически няма да получи наказание и ще има глоба, по-ниска отколкото административната. Не се стига до реално по-тежко наказание", разкри тя.

От своя страна експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков смята, че предварителната превенция е по-важна от санкциите. "Трябва да се пазят хората, които обичат да пият. Да не го правят когато възнамеряват да шофират, в това роля имат близките. Една катастрофа с употребил алкохол съсипва него и семейството му. Близките да попречат на водача да се качи зад волана. Курс за зависими от алкохол може да рехабилитира и да върне един човек в нормалността", обясни той.

В Русе заловиха поредения пиян шофьор

Последвайте канала на

Десислава Станева
693 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини