ВАС отмени условията за ползване на системата за издаване на електронни свидетелства за съдимост

  • 06 юли 2023 17:07

  • 366
  • 0
ВАС отмени условията за ползване на системата за издаване на електронни свидетелства за съдимост
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени „Условията за ползване“ на системата за издаване на електронно свидетелство за съдимост, утвърдени със Заповед № ЛС-04-227 от 14.02.2013 г. на министъра на правосъдието като незаконосъобразен. Причината са нарушения на административноопроизводствените правила.

Административно дело № 3134 от 2022 г. е образувано пред ВАС по жалба на физическо лице. Решението подлежи на обжалване в 14-двевен срок пред петчленен състав на съда.

По делото не са представени доказателства които да установяват, че при издаване на атакуваната Заповед № ЛС-04-227 от 14.02.2013 г. от министъра на правосъдието, с която са утвърдени Условия за ползване на информационната система за издаване на електронно свидетелство за съдимост, е била спазена процедурата по издаването на нормативния акт. 

МП е предоставило 8 446 електронни свидетелства за съдимост през март

Не са представени доказателства проектът на заповедта да е бил обявен на интернет страницата на ведомството, не са представени мотиви и доклад към него, не е предоставен и срок за становище на заинтересовани лица, поради което актът е приет без да са обсъдени мнения, предложения и възражения.

Допуснатите нарушения на административнопроизводствените правила са съществени, тъй като рефлектират пряко върху основните принципи и начала на административното производство, регламентирани с нормите на чл. 4 до чл. 13 от Административнопроцесуалния кодекс. По делото няма данни за извършено обнародване на атакувания подзаконов нормативен акт, което е в противоречие с разпоредбите на чл. 78, ал. 2 от АПК и чл. 37, ал. 1 от Закона з анормативните актове. Неизпълнението на чл. 5, ал. 5 от Конституцията на Република България, на чл. 78, ал. 2 от АПК и на чл. 37, ал. 1 от ЗНА, относно процедурата по обнародването на нормативния акт в Държавен вестник препятства влизането му в сила и произвеждане на валидно правно действие, следователно, оспорения подзаконов нормативен акт не е породил валидно правно действие и е незаконосъобразен, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини