ВАС потвърди конфликт на интереси при бившия шеф на ИАРА, повишил шурея си

  • 06 юли 2023 12:50

  • 392
  • 0
ВАС потвърди конфликт на интереси при бившия шеф на ИАРА, повишил шурея си
© Google Maps

Върховният административен съд (ВАС) потвърди констатациите на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) за наличие на конфликт на интереси и по отношение на вече бившия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов (ИАРА) за това, че е повишил в длъжност, чрез вътрешна процедура за конкурентен подбор, брата на съпругата си, съобщават от пресцентъра на КПКОНПИ. 

Магистратите са приели като правилни и законосъобразни констатациите на КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси в управленческите действия на Николов, който е бил наясно, че шуреят му е бил единствен кандидат в предложената процедура.

Определяйки подбора да се извърши само в рамките на сектор „Рибарство и контрол - Пловдив“, а не и сред други звена на администрацията на ИАРА, Г. Николов поставя именно в привилегировано положение шурея си спрямо останалите служители на ИАРА, а с избора си на провеждането на процедурата - чрез конкурентен подбор, а не чрез някоя от другите възможни процедури за заемане на свободна длъжност, включително и чрез провеждане на конкурс, той поставя кандидата в привилегировано положение и спрямо другите евентуални кандидати за заемане на длъжността извън ИАРА, които биха участвали в конкурса“ се подчертава в мотивите на ВАС.

Конфликт на интереси при трима общински съветници

Решението за установяване на конфликт на интереси по отношение на Галин Николов беше взето от КПКОНПИ на 16 февруари 2022 г. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини