Единодушно: ВСС спря процедурата за избор на главен прокурор

  • 06 юли 2023 10:10

  • 1349
  • 0
Единодушно: ВСС спря процедурата за избор на главен прокурор
© NOVINI.BG

Единодушно Висшият съдебен съвет спря процедурата по избор на нов главен прокурор до произнасяне на Конституционния съд. Това стана след едночасов дебат. 

Предложението бе внесено от правосъдния министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в.

Министър Славов: Съставът на ВСС е проблемен

Славов се мотивира с допуснатото от Конституционния съд искане на бившия главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във да бъдат обявени за противоконституционни няколко разпоредби от НПК, сред които и тази, с която мнозинството за избор и освобождаване на Обвинител номер едно беше намалено от 17 на 13 гласа.

Искане да се спре изборът на наследник на Гешев дойде и от парламента.

В декларация, подкрепена вчера от Правната комисия, ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, ПП-ДБ и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с призоваха Висшия съдебен съвет да изчака приемането на готвените конституционни промени.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъжда имало ли е натиск върху членове на съвета, след като бе направено предложение за предсрочно прекратяване на мандата на бившия главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Правосъдният министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в докладва, че има четири преписки в прокуратурата - една започнала по докладна записка от Николай Марков - ръководител на пресцентъра на прокуратурата; сигнал от сдружение "Моя страна България", свързан с Ивайло Дражев за твърдения за действия на членове на ВСС; сигнал от Петър Зарев от Пловдив с данни за оказан натиск върху член на ВСС, и още един идентичен сигнал, получен по електронна поща.

Поканен е и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад.. Той заяви, че в пресцентъра на прокуратурата започнало писане на сигнали, които са били от несъществуващи лица. По тези сигнали се правиха проверки, за да се оказва натиск върху членове на ВСС да оттеглят искането за отстраняване или като мотив да бъде искан отводът им. 

Друг начин за действие е след статии, писани от служители в пресцентъра, които бяха изпратени до някои конкретни медии. От тях се вземаше отправна точка за проверки по тях, каза още Сарафов и допълни, че тези хора са освободени от постовете.

Той посочи, че в прокуратурата има осем проверки срещу членове на ВСС. Те били разпоредени с подпис на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, което според Сарафов било нарушение на закона. 

Според него тези проверки са тенденциозни и с цел натиск и оттегляне на искането за предсрочно прекратяване на мандата или да бъдат повод искане на отвод при гласуването му.

Освен това Сарафов каза, че върви проверка по над 50 досъдебни производства срещу лица, заемащи висши държавни длъжности от последните години, за част от които има данни, че са "били на трупчета" и още 20, които са спрени. За целта инспекторатът ще провери дали има такива. 

Сарафов припомни казаното от него преди време, че именно Гешев е направил запис с члена на ВСС Йордан Стоев, подхождайки с необходимо оперативно майсторство, както и също, че самият Гешев разполага с над 150 подобни записа. 

Тази практика не знам да е имало преди 15 май, след като Гешев скъса оставката си, посочи още Сарафов и допълни, че се срамувал от поведението на Гешев като главен прокурор. 

Сарафов заяви, че Гешев е бил "много вреден за прокуратурата. Той опростачи прокуратурата до едни незапомнени нива, но той беше и полезен – да покаже какво не може, какво не трябва да се допуска, допълни Сарафов.

В същото време в апелативната прокуратура в София върви проверка по казуса "Осемте джуджета", каза Сарафов и заяви, че няма да дава указания за решаване на делата. 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини