Проф. Близнашки показа три огромни тома по конституционно право и напомни: Това е сериозна работа

  • 01 юли 2023 18:01

  • 2142
  • 0
Проф. Близнашки показа три огромни тома по конституционно право и напомни: Това е сериозна работа
© Кадър: Nova News

Конституционното право е сложно. Работата е много дебела и сериозна. Взех ги тези три тома, за да покажа, че това е смисълът на 40-годишните ми занимания в университета. Нещата са много по-сложни, отколкото изглеждат. Това коментира за Nova News преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска.

„Законът, който се прие за търсене на наказателната отговорност на главния прокурор, е откровено противоконституционен, каза им го ВКС, но това не ги спря”, добави той по повод приетия механизъм за контрол над главния прокурор.

По думите му посещението на Джим О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент, е оказало въздействие върху гласуването на механизма.

Гешев: ВСС е нелигитимен да избере нов главен прокурор, но легитимен да ме освободи

Той въведе ред, обясни на нашите политици, че или действат по начина, по който им се показва, или ще имат големи проблеми. И изведнъж всички гласуваха за този закон в Народното събрание. Този закон не е писан в България. Поддава се отвън и се упражнява огромен натиск нашето Народно събрание да го гласува. Не изключвам да окажат натиск и върху Конституционния съд, посочи Близнашки.

Относно законовите промени, с които беше намалено мнозинството, нужно за избиране и отстраняване на главния прокурор проф. Близнашки коментира: „След като вече веднъж е приложен законът, връщане назад няма. Висшият съдебен съвет отстрани главния прокурор, възниква въпросът може ли да избере новия, и изведнъж се сетиха, че ВСС е с изтекъл мандат”.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини