Гешев напусна заседанието, ВСС продължи процедурата по отстраняване му в негово отсъствие

  • 12 юни 2023 13:57

  • 21111
  • 60
Гешев напусна заседанието, ВСС продължи процедурата по отстраняване му в негово отсъствие
© Булфото

Пленумът на Висшия съдебен съвет продължава процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, инициирана по искане на четирима членове на прокурорската колегия. Искането бе провокирано от изявление на главния прокурор по време на пресконференция на 15 май, на която заяви: "Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен".

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

ВСС започна с обсъждане на искането на главния прокурор за назначаването на две експертизи. Първата е „социологическа експертиза“, която да даде отговори какво е нивото на доверие в обществото към съдебната власт към 15 май. И втора експертиза, която да бъде извършена от специалист по етимология или лингвистика, който трябва да каже какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза „политически боклук“ и какво е значението, произходът и разпространението на същото словосъчетание от етимологична гледна точка.

Според Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия не е нужно да се прави социологическа експертиза. Вероника Имова пък смята, че трябва да се търсят обективните факти и дали те са допринесли за съответната оценъчна дейност. Имова заяви, че ще подкрепи двете искания за експертизи.

Ако има сили на мрака, работа на ВСС е да им противостои и да ги отстранява. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в началото на заседанието на ВСС. И добави, че каквото зависи от него, ще го прави, за да няма съмнение в този висш конституционен орган.

Както се установи многократно намираме се в хибридна процедура, която никой не знае как се движи. В закона няма разписана процедура и това е проблем. Практически един председател на ВКС, ВАС и главен прокурор разполага с по-малко средства на защита. Ние прилагаме различни правила кой както прецени. След като тази процедура е хибридна могат да се допускат различни доказателства. Това заяви главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във

Гешев се извини за използвания от него термин „политически боклук“. 

Гешев: Надявам се, ВСС да не влезе в графика на Пеевски и Борисов

Развиваме процедурата за отстраняване на главния прокурор е заради израза „политически боклук“. Аз съм тук, за да доказвам отрицателен юридически факт, тоест че не сме уронили престижа на съдебната власт. Ще се постараем да докажем, че няма уронване престижа на съдебната власт. Тук става въпрос за дума срещу дума. В рамките на един процес трябва да се приемем едно от двете мнения без конкретика. Аз възприемам лично, че част от вносителите са уронили престижа на съдебната власт, каза още главният прокурор. 

Това е въпрос на субективно и лично възприятие от мен и членовете на ВСС. Трябва да има обективни данни. Уронил ли съм престижа на съдебната власт, каква е връзката с реални данни за уронване на престижа. Единственият вариант за доказване е социологическа експертиза. Всичко това е, за да стане ясно каква е целта на искането за експертиза. Вървим към процедура, която освен, че е неясна се отклонява от правните принципи. Българското общество трябва да е наясно, че аз държа да се установи обективната истина. Всичко друго е нещо, което излиза извън основите на правото и минава в друга плоскост, която не е юридическа. Всеки може да си направи извода дали съм прав или не и да гласува, както иска, посочи Гешев.

"След като се опитат да те убият. Този опит не успее и започне политическа атака, вероятно от ГЕРБ, за отстраняване, по друга процедура и след като получавам заплашително писмо, няма как да съм спокоен. Ако някой си мисли, че може да е спокоен след като се опитат да го взривят. Да си направи експеримент и да почуства как се чувства. На гражданите им е ясно че става въпрос за политическо овладяване на съдебната власт", обясни още Гешев.

Заяви ми се, че Бойко Борисов индиректно е натиснал копчето за моето отстраняване. След това за израза „политически боклук“, извинявам се, да провеждаме тази процедура. Това са фактите, независимо от решението тук има много хора, които на първо място са юристи. Това беше лично становище, не някаква атака, допълни още Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във

След близо едночасови дебати ВСС отхвърли и трите доказателствени искания на Гешев - двете експертизи поискани от главния прокурор, както и искане за предоставяне на инфорамция за това кой поддържа профила му в Туитър.      

След гласуването членовете на ВСС започнаха изслушването на зам.-главния прокурор Даниела Машева. "На 14 май получихме съобщение, че на следващия ден да се явим на оперативка. На 15 май се явихме изчаквайки пред кабинета на главния прокурор. Там бяхме, аз, Филипова, Ваня Стефанова, Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад., Сийка Милева и Илияна Кирилова. Ние бяхме притеснени не знаейки каква ще е темата. Стефанова каза, че е получила обаждане от началника на кабинета, която и е казала че трябва да се яви за да си вземе сбогом с главния прокурор", каза още тя. 

Как мога да определя емоционалното му състояние? За мен той беше с изражение, което е нетипично, необичайно. Друг път не съм виждала г-н Гешев така. Вероятно се касае за преживяно от него разочарование и обида, посочи Машева. 

Пусна записа, в един момент изражението на г-н Сарафов се промени. След няколко минути Сарафов се изправи и каза, че е недопустимо да бъдат записани колеги. На вратата се размина с още един заместник на главния прокурор Пламена Цветанова. Изслушахме записа и Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във каза, че ако има някой който мисли като Сарафов може да си тръгне. Ако не може да отиде с него на пресконференцията, добави още тя. 

Единодушно ВСС прие допитване на БНТ от уикенда, свързано с процедурата му за отстраняване.   

Главният прокурор заяви пред членовете на ВСС, че ще напусне заседанието заради планувано пътуване до Страсбург. Правосъдният министър видя в това пътуване „опит за осуетяване на това производство“. Не разбирам тактиката ви да тръгнете, когато започва обсъждане по същество на това производство", каза още Славов. Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във обясни, че утре ще стане ясно защо държи да пътува до Страсбург и да говори пред Европейския парламент. 

"Моето участие утре на дата 13.06 ще е доста интересно. По българската конституция имам право на защита и разумен срок. Субективното ми усещане е, че гоните срок. Тук не става въпрос за мен, ако сега се наведем, никога няма да се изправим. Въпросът е принципен. Въпросът е кой ще е следващият", допълни Гешев.

Дишева попита главния прокурор кога е разбрал, че политиката се опитва да овладее съдебната власт. "Доста скоро след избора ми", отговори той. В 11.50 часа Гешев обяви, че закъснява и тръгна. След него ВСС напусна и адвокатката му Радостина Константинова - Томова.  

Министър Славов: Възможно е още днес ВСС да вземе решение за Гешев

С 13 гласа "за" ВСС реши да продължи обсъждането по отстраняването на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във в негово и на процесуалния му представител отсъствие. 

Преди гласуването представители на Съдийската колегия предложиха заседанието да се отложи за четвъртък. Според  Атанаска Дишева главният прокурор умишлено бавел процедурата. Тя се надявала, че той ще откликне на нейната молба да отмени за по-късен час пътуването си до Страсбург. Олга Керелска също бе на мнение, че заседанието трябва да се отложи. Гергана Мутафова, която е един от вносителите, попита какъв по-важен ангажимент има един главен прокурор от това да се разгледа процедурата по неговото отстраняване. И добави, че би било добре тези неща, които Гешев ще каже в Страсбург, да ги е бил казал тук.

Както сме му гласували доверие, така може и да го свалим. Не сме му давали вот на доверие да използва прокуратурата за лични цели. Няма как Гешев да не се стреснал и афектирал от станалото, но това не значи, че поведението му е нормално. Това обяви Георги Кузманов, един от четиримата вносители на предложението за освобождаването на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във като главен прокурор.

"Ако е имал сериозен стрес, човек търси специализирана помощ, а не прави публични изказвания. На практика с израза той признал, че "не е направил нищо, за да го почисти", вместо това "предложил говорене като на селска седянка". Нито борбата с престъпността, нито политическия боклук са абстрактни понятия. Ние му се доверихме и му възложихме много надежди, вярвахме в професионализма му. Това се оказа манталитет - вместо защита на ценностите, започна замеряне със записи. Лабилният главен прокурор не е равно на смелия. Той не може да изпълнява повече функциите на главен прокурор, отбеляза още Кузманов. 

Гергана Мутафова каза, че трябва да се даде сметка какво се случи. Започнали се да се вършат действия по досъдебни производства отпреди 5 години. Според Калина Чапкънова с изречените думи са били нарушени принципите за толерантност и вежливост, регламентирани в етичния кодекс на магистратите. С тези фрази се демонстрирало неуважение към политическата класа. Според Йордан Стоев главният прокурор не отговаря за изискването на този пост. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
21111 60

Свързани новини

Коментари 60

Добави коментар
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.06.12 | 13:24

30
ПРОДАЖНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ БОКЛУК КОЙТО СЕ РЪКОВОДИ ОТ КОЗЯК 16, ТРЯБВА БЪРЗО ДА СЕ ПРИБЕРЕ ПО ЗАTBOPИТЕ.
Ааа

2023.06.12 | 18:32

60
Защо да ги хранем ли, пълна ликвидация..

2023.06.12 | 14:21

40
Смърт на българските предатели и продажници!

2023.06.12 | 14:20

37
Време ни е да изритаме евроговедата!

2023.06.12 | 13:53

33
Точно!!!
русия е кенеф

2023.06.12 | 15:20

46
Само да напомня
Майкати

2023.06.12 | 18:28

59
Също само да напомня
ЛЮЛЯК,

2023.06.12 | 15:48

49
ВИЙ ТВА СОФИЯНЦИ..., СТЕ БИЛИ ГОЛЕМИ АПДАЛИ ......ААААХХХХ
ЛЮЛЯК,

2023.06.12 | 15:47

48
ГОЛЯМ БАЛЪК СИ БИЛ БЕ ...МЪ АЗ СЪ МАЙТАПИХ ...., ААААХХХХХЙ
Няма как да си евроатлантик и да не си педepacт

2023.06.12 | 15:43

47
ДУХАШ ЛИ?

2023.06.12 | 17:04

53
Ⲉтⲟ ⲕⲁⲕⲃⲟ Ⲏⲁпиⲥⲁ Ⲥⲏⲁⲧ

2023.06.12 | 18:00

58
щом има в думата KYP новини бг блокира коментара, а в проkypaтурата има много kyp-ове

2023.06.12 | 17:08

54
е няма да разберете, защото свободната медия блокира публикуването на информация...

2023.06.12 | 17:17

56
Радев да арестува цялото ПП за държавна измяна и да ги ликвидира.
АМА ТОЙ РАДЕВ

2023.06.12 | 17:26

57
....ТОЙ САМИЯТ Е ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА БЕ ... РАДКУ ПАТОКА

2023.06.12 | 15:14

45
САМИЯТ ФАКТ ЧЕ СЛУЧАЯ ИМА МЕДИЙНО ОГЛАСЯВАНЕ ВЕЧЕ ГО ПРАВИ ПОЛИТИЧЕСКИ, СЪДЕБНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ ЯВНО Е ПОЛИТИЗИРАНА КАТО ВСИЧКО ОСТАНАЛО

2023.06.12 | 17:08

55
Радев да арестува цялото ПП за държавна измяна и да ги ликвидира.
КАКВИ КЮЛЧЕТА ..

2023.06.12 | 17:00

52
ЩО НЕ ГИ ХВАНАХА ТИЯ КЮЛЧЕТА ВЕДНАГА НА СЕКУНДАТА ..., АМИ ГИ ВАДЯТ ТОООЧНО И НЕПОСРЕДСТВЕНО СЕДМИЦИ ПРЕДИ ИЗБОРИ ...,А? ... НАЛИ СА "ИСТИНСКИ" ....., ЩО НЕ ГИ ХВАНАХА ТИЯ КЮЛЧЕТА ВЕДНАГА .., СЪЩИЯ ДЕН ..И ПАЧКИТЕ !;!;? ......, АМИ ЩОТО СА РЕКВИЗИТИ ...
Елeкmpa

2023.06.12 | 16:07

51
За кому рашистите от Импексовата БСП.дирастия, Каскета беше корумпиран боклук, но сега е готова да му лапа сладоледа, само и само да ги освободи от Борисов, защото Крадеф, Краднелия и Копейков, Бобоков, Цецо Белградския и Черепа Дубайския, както и техните ДС ченгета и доносници разбраха, че с избори не става, защото народа си иска Бойко М. Борисов. Гешефта е пътник, и тези ялови напъни, няма да му спасят гадната кому мутра. Каскета скоро ще е Снежанка на Киро Жарта и Ранърса в СЦЗ...

2023.06.12 | 16:06

50
За кому рашистите от Импексовата БСП.дирастия, Каскета беше корумпиран боклук, но сега е готова да му лапа сладоледа, само и само да ги освободи от Борисов, защото Крадеф, Краднелия и Копейков, Бобоков, Цецо Белградския и Черепа Дубайския, както и техните ДС ченгета и доносници разбраха, че с избори не става, защото народа си иска Бойко М. Борисов. Гешефта е пътник, и тези ялови напъни, няма да му спасят гадната кому мутра. Каскета скоро ще е Снежанка на Киро Жарта и Ранърса в СЦЗ...
Майтапчи Йово

2023.06.12 | 15:12

44
Каскетски, а Свинята, Тиквата и Простото... няма ли да ги взешеш с теб да са ти опора:)))?!? А... забравих Ицко М(к)урвето, че той пък ще се разсърди:)))!

2023.06.12 | 14:59

42
Радев да арестува цялото ПП за държавна измяна и да ги ликвидира.

2023.06.12 | 15:09

43
и да ги ликвидира.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини