Министър Атанас Славов: Привърженик съм на идеята да няма главен прокурор

  • 09 юни 2023 18:49

  • 1127
  • 14
Министър Атанас Славов: Привърженик съм на идеята да няма главен прокурор
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Не мога да коментирам плановете на главния прокурор. Виждаме едно желание да влезе в конкретика, да представи производства за корупция по висшите етажи на властта, които дълго време са държани в тайна. Интересно е какво го е накарало да споделя с парламента и да търси обратна връзка. Това заяви министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в в предаването „Още от деня“по БНТ.

„Заседанието на ВСС беше предизвикателство за мен. На заседанието беше важно да покажем, че това е един обективен и справедлив процес. Тези принципи ще се спазват докато аз председателствам ВСС“, подчерта той.

„Имаше подмятания, че решението е предизвестено, аз казах, че министърът на правосъдието не бърза за никъде, важно е да се установи обективната истина. Това, което стана ясно след изслушването на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, стана ясно, че и двамата са комуникирали с израелския експерт на местопроизшествието. Важно беше, че всяко доказателствено искане от главния прокурор беше допуснато и разгледано, за да няма съмнения, че това е един справедлив процес“, посочи правосъдният министър.

Иван Гешев поиска да бъде изслушан на закрито заседание в НС

„Благодаря на членовете на ВСС, че проявиха търпение към моя начин на ръководство и бяха толерантни с мен“, обяви Славов.

По думите му има още факти за изясняване около заплашителното писмо, предадено на главния прокурор на летището. „То е било дадено от служител на прокуратурата. То показва натискът в съдебната система. Главният прокурор с функциите, които има по закон, действа смразяващо в съдебната система. Като се разплетат всички форми на влияние в съдебната система, се надявам все повече магистрати да излязат и да говорят“, призна министърът на правосъдието.

„Има очакване в българското общество, че правосъдие ще има и то ще е независимо. Начинът да се отговори на това очакване минава чрез промяна в Конституцията. По-радикалният подход е да няма главен прокурор, другият е да запазим институцията, но да има по-голям контрол. Към настоящото състояние на конституционния дебат ми се струва по-подходящо да приложим по-щадящият подход, но съм привърженик и на по-радикалния“, каза Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в.

„Най-важното е съдът да е независим. Защото каквито и дефицити да има в държавното обвинение, рано или късно, те ще бъдат преодолени“, вярва той.

"Аз съм част от политическа формация, която се е противопоставяла години наред на г-н Пеевски. Формацията ми не е гласувала за него. Предпочитам да има голямо парламентарно мнозинство, за да минат бързо констритуционните промени, а не да се проточат 6 месец", каза правосъдният министър на въпрос дали го притеснява подкрепата на ДПС.

"Засега компромиси не съм правил. Ако се стигне до някакъв непреодолим компромис, свързан с конституционните промени, ще съм първият, който ще си подаде оставката", зарече се Славов.

Според него България трябва да има редовно управление и пътят към него минава през партньорства, без това да е конкретна коалиция.

 

 

 

Мая Йорданова
1127 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Баба гицка

2023.06.16 | 15:38

14
Най богатите и уредени страни в света, са монархиите! Републиките са като къщи без стопани, кой влиза и кой краде не се знае!!!!!

2023.06.10 | 02:40

13
Горещи момичета ви очакват на - - - Sexy18.pw
Електpa

2023.06.10 | 00:35

12
Министър Славов попитай Каскета, защо Борисов да няма любовница. Само той не я назначи на много хилядна заплата, както Киро Шарлатана ореди ГугЛена. Нима забрави, че и Крадеф си назначи любовницата на две заплати, и евтин държавен апартамент. Помним, че и Краднелия, си назначи един автомобилен състезател, на заплата от партийната субсидия, да я "вози", когато и се прииска. Мая Галева ореди любовника си, за министър на войната. Помним как и СС Момата, плащаше с държавни пари за тъпите филми на Ел Йо, щото се яздеха взаимно на мотора му. А МИ МОРАЛНИЯ И ЧЕСТЕН КАСКЕТ, КАК ПЛАЩА НА СИЙКА, ОТ ДЖОБА СИ ЛИ, ИЛИ Е НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА. И т. н и т. н тък...

2023.06.09 | 23:50

11
Ама разбира се.....Видиш ли някой ще ви пречи на далаверите...Как може?!?!

2023.06.09 | 23:44

10
Най-добре и без парламент и правителство. От ЕК ще нареждат направо и в държавен вестник. Що пари ще се спестят. И няма да се мъчите, как уж вие сте го направили.

2023.06.09 | 23:42

9
Опасно е с тия прок урори, по-трудно се краде.

2023.06.09 | 22:32

6
Мазен идиот

2023.06.09 | 23:22

8
И с маниери на гестаповец и на външен вид и по-душа.
бай Ставри

2023.06.09 | 23:18

7
Ние също!!! А,ИСКАТЕ ли ИСТИНАТА,ЦЯЛАТА ИСТИНА за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,ХАЗАРТА, "ДЖУДЖЕТАТА","Белене","Лукойл", "Росенец",Капитан Андреево,ПАНАИРА,...................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ ?????????????????????????
worlok

2023.06.09 | 22:28

5
po dobre da nqma takava darjava..
Боби

2023.06.09 | 21:10

4
МАЗНИК МЪРСЕН.

Добави коментар

Водещи новини