ВСС насрочи за понеделник заседание по второто искане за отстраняване на Иван Гешев

  • 09 юни 2023 06:25

  • 1742
  • 0
ВСС насрочи за понеделник заседание по второто искане за отстраняване на Иван Гешев
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

След 14 часа заседание на Висшия съдебен съвет кадровиците решиха да продължат с разглеждането на второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев в понеделник, 12 юни.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 505

Гешев поиска следващото заседание да бъде на 15 юни, за да има достатъчно време да се запознае с материалите, които са му предоставени, както и да подготви становище, но искането му не беше уважено.

Вчера процедурата по първото предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор беше прекратена. Това стана след като изненадващо шестимата членове на Прокурорската колегия оттеглиха първото искане за предсрочно освобождаване на обвинител №1. Оттеглянето без конкретни мотиви предизвика няколкочасов дебат.

Гешев към пленума на ВСС: Следващият четвъртък е разумен срок да ме отстраните

Съветът все пак реши, че прекратява процедурата по първото искане и оставя за обсъждане по същество само второто. То е за уронване престижа на съдебната власт заради думите на Иван Гешев по време на негов брифинг, определящи част от депутатите като “политически боклук”. След като Пленумът изгледа 37-минутния запис от пресконференцията от 15 май, в която Гешев използва въпросния израз, за да може да се види какво е било неговото емоционално състояние.

За целта бяха изслушани заместник-директорът на националното следствие Ясен Тодоров и директорът на националната следствената служба Борислав Сарафов.

Росица Валентинова
1742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини