Гешев към пленума на ВСС: Следващия четвъртък е разумен срок да ме отстраните

  • 08 юни 2023 20:47

  • 8399
  • 23
Гешев към пленума на ВСС: Следващия четвъртък е разумен срок да ме отстраните
11 7дни
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Кадровиците започнаха да гледат запис на изявлението на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във от 15 май, когато той скъса оставката си и след това изрече израза "политически боклук".

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 505

Записът беше допуснат като доказателство по искането. След него започва разпит на Ясен Тодоров и Борислав Сарафов. 

"След атентата срещу него главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във бил разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема". Това разказа пред ВСС зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров. 

Тодоров изрази съжаление, че не е бил изслушан по първото искане за оставката на Гешев, което бе оттеглено. То бе за присъствието на израелския експерт на мястото на атентата. Зам. шефът на следствието раздаде листовки на академията, в която експертът преподава.

Ясен Тодоров и Борислав Сарафов ще изясняват емоционалното състояние на Гешев

 

"Със сигурност между 1 и 14 май не със се виждал с главния прокурор. Може би сме си разменили няколко есемеса", посочи следователят. На 4 май говорили заради бъдеща командировка на Тодоров. Тогава Гешев му разказал, че след атентата почти не е спал. Докато чакал пред ВСС, Тодоров говорил и с охраната от НСО. "Всеки от вас може да го пита и да се убеди, че това не е взрив за сплашване, а за убиване", каза Тодоров.

На 14 май в ранния следобед Гешев се обадил на Тодоров. Поискал да се видят и следователят го посетил в дома му. Там разбрал, че главният прокурор е говорил с Йордан Стоев от ВСС и двамата обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във Върховната административна прокуратора. Главният прокурор разказал на Тодоров, че от известно време имало натиск към него да си тръгне и му предлагали разни дипломатически постове. "Аз нямам избор, опрян съм до стената", казал Гешев.

Разказал на Тодоров, че няма да подаде оставка. Притеснявал се, че ако го направи, ще има натиск върху магистрати, за които се смята, че са близки до Гешев. Предупредил го, че след като не си даде оставката вероятно ще има изменения в НПК, така че да бъде махнат. "Всъщност и това се случи", добави Тодоров. И посочи, че Гешев се притеснявал от намаляване на броя гласове, с които се маха главният прокурор. Още тогава предупредил Тодоров, че ще атакува такъв текст в Конституционния съд. Притеснявал се обаче, че щели да го махнат много бързо, преди КС да се е произнесъл.

Тодоров познавал Гешев като психически устойчив човек, с подредено и организирано мислене. На 14 май бил "разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема". Тодоров го отдавал на преживяното от атентата.

Зам.-шефът на следствието разказа и как случайно бил на обяд с израелския експерт. Той разказал, че ако подобен атентат станел в неговата страна, целият контингент щял да бъде заключен, за да се добие максимално бързо оперативна информация. След това мъжът сам предложил да отиде и да погледне, но посочил, че ще е необвързващо и ще трябва да се поиска официална помощ. Тогава Тодоров писал есемес на Гешев, който казал мъжът да отиде и да погледне.

Още преди двамата да се озоват на мястото на атентата, Борислав Сарафов казал, че взривът е за убиване, посочи Тодоров. Обясни, че експертът посочил, че мястото е изключително подходящо за поставяне на бомба. Било точно на завой, където скоростта се намалява. Затова експертът казал, че атентатът е подготвян месеци. Предположил, че маршрутът на Гешев е следен с дрон и пилотна кола, а взривът е задействан дистанционно.

Кадровиците изгледаха запис на изявлението на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във от 15 май, когато той скъса оставката си и след това изрече израза "политически боклук. Записът беше допуснат като доказателство по искането за отстраняване на главния прокурор. Той е 45 минути. 

По време на изслушването във ВСС зам.-главният пшрокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че се чул с Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във на 14 май, когато разговорът протекъл приятелски. Ден по-късно обаче и час преди брифинга му, той вече бил негативен и враждебен към него.

ВСС изслушва и служителката на пресцентъра на прокуратурата Марчела Пантелеева.

"Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във беше притеснен, объркан. Изискваше се да следи какво се случва. Върховото напрежение беше на 13 май, когато получи писмото на летището", каза Пантелеева.

Тя е служителка на пресцентъра на прокуратурата и е придружавала главния прокурор в Турция и САЩ през май. Пантелеева беше разпитана от ВСС във връзка с емоционалното състояние на главния прокурор след атентата и писмото със заплахи, които е получил.

Разпитът ѝ започна около 22:05 часа.  

"Пристигнахме на правителствен терминал, докато ни гледаха документите, шофьор на прокуратурата дойде и ни даде един плик. В един момент поведението на главния прокурор се смени, замръзна, ядоса се, вбеси се, след това скъса писмото", каза Марчела Пантелеева.  

Това е писмото, в което се говори и за Мечо Пух. До момента не е ясно кой го е написал. Гешев досега е казвал, че има подозрения, но не е назовал конкретно име. 

Министър Атанас Славов каза, че е скандално, че някой служител на прокуратурата е дошъл във ВИП залата на летището и е предал заплашително писмо на главния прокурор. 

От една страна се казва, че има политическа намеса, от друга се казва, че има заплашително писмо и се предполага кой е, коментира правосъдният министър. 

Гергана Мутафова попита кой е шофьорът и поиска Гешев да каже имената на този служител, за да го поканят да му снемат обяснения.

Гешев обяви, че ще трябва да изясни битови подробности.  На 5 май, когато тръгвал за САЩ, той бил взел единия паспорт, но визата била в друг продупчен паспорт. Гешев разбрал това на летището. В дома му обаче нямало никой, затова се наложило служител на прокуратурата да повика ключар, който  да разбие бравата, за да му донесе паспорта с визата. А шофьорът бил Йордан (Данчо) Йорданов.   

Гергана Мутафова поиска закрито заседание, за да се изясни от кого е предадено писмото. А Гешев поиска да се изземат камерите, за да се види, че това, което говори е вярно.  

После кадровиците пак започнаха да правят доказателствени искания. 

Заседанието на ВСС започна в 9.30 часа. Все още е ясно докога ще продължи. 

Заседанието е във връзка с изказване на главния прокурор по време на пресконференция на 15 май, в което използва израза „политически боклук“, с което според вносителите се уронва престижа на съдебната власт, пише БТА.

Припомняме, че кадровиците решиха да изслушат директорa на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и заместника му Ясен Тодоров във връзка с емоционалното състояние на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във заради взрива до автомобила, в който той е пътувал, в деня преди пресконференцията и минути преди нея. Гешев обясни, че емоционално състояние може да доведе до агресия и до използване на различни изразни средства.

ВСС прекрати първото искане за освобождаване на Иван Гешев

Пленумът прие част от исканията за доказателства на главния прокурор и на вносителите на предложението, както и да се изслуша записът от пресконференцията, на която Гешев използва израза, заради който е отправено предложението за освобождаването му. 

Следващият четвъртък е разумен срок да ме отстраните. Няма смисъл от това бързане. Това заяви главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във в 23:00 часа, когато ВСС все още продължаваше да дебатира върху искането за освобождаване на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Кадровиците заседават вече 14 часа по темата дали да освободят Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.  

Министър Атанас Славов отново повтори, че е на разположение на ВСС в следващите дни.

Евгени Иванов призова кадровиците да дадат възможност на Гешев да организира защитата си. 

Калина Чапкънова предложи заседанието да продължи в петък. Тя добави, че ВСС може да заседава и в събота.  

Теодора Павлова
8399 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
Елeкmpa

2023.06.09 | 00:00

20
Сега какво стана, спряхме да гоним предатели като Крадеф, и крадци като Цецо Белградския, Бобока и Черепа, Балеви, Веткови и още цял легион кому олигарси, ще гоним Кирето и Бойко. Разбрахте ли сега, "Кой си го избра" тоя кретен, и как Галевите си ходят напред назад като разсилни, без никой да ги притеснява, защото живеем в държавата на каскетите и ушанките, а овцете блеят и гледат умно...

2023.06.09 | 05:41

23
Що преди някой да не би да ги е гонил, ако ги е гонил да са осъдени.

2023.06.09 | 05:40

22
Що преди някой да не би да ги е гонил, ако ги е гонил

2023.06.09 | 02:21

21
Горещи момичета ви очакват на - - - Sexy18.pw

2023.06.08 | 22:44

19
ВСС на България -от тъмните векове.

2023.06.08 | 22:35

18
Медиатора,от все сърце ти желая да попаднеш в ръцете на тази инквизиция.
баба гицка

2023.06.08 | 21:52

17
Простия козяшки трол-педал Емѝ пидир@са се шиба във гъза! Само ви напомням!!!
баба гицка

2023.06.08 | 21:20

12
ГЕШЕВ е истинския главен прк уроп, всички се страхуват от него - напред
баба гицка

2023.06.08 | 21:40

16
ГЕШЕВ е за затвора до живот за кражбите на евросредства!
баба гицка

2023.06.08 | 21:18

10
НЕ ПИПАЙТЕ ГЕШЕВ, САМО ТИЙ СЕ БОРИ С мафията - ГЕШЕВ С ТЕБ СМЕ, НАПРЕД И МАЧКАЙ НАРТЕД
баба гицка

2023.06.08 | 21:40

15
ВЕЧЕ ЩЕ ДУХАМ САМО НА БОЙКО! ГЕШЕВ Е БИТА КАРТА
баба гицка

2023.06.08 | 21:21

13
НЕ ПИПАЙТЕ ГЕШЕВ, САМО ТИЙ СЕ БОРИ С мафията - ГЕШЕВ С ТЕБ СМЕ, НАПРЕД И МАЧКАЙ НАРТЕД
баба гицка

2023.06.08 | 21:38

14
НА КОГО ДА ДУХАМ СЕГА? НА КЪСКЕТА ИЛИ ТИКВАТА? ДАЙТЕ СЪВЕТ :)
баба гицка

2023.06.08 | 21:18

11
САМО ГЕШЕВ ЩЕ ИЗЧИСТИ политическия бок лук
баба гицка

2023.06.08 | 19:08

7
Простия трол-педал Емѝ пидир@са пак се ибе във гъза. Само ви напомням!!!
баба гицка

2023.06.08 | 21:17

9
тъпака дето НЕМОЖЕ и ник да си измисли, да хго духаш

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини