ВСС прекрати първото искане за освобождаване на Иван Гешев

  • 08 юни 2023 13:22

  • 6656
  • 6
ВСС прекрати първото искане за освобождаване на Иван Гешев
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

След почивката на ВСС шефката на ВКС Галина Захарова също поиска да узнае какво е накарало шестимата да оттеглят предложението си, защото "взимала своето решения самостоятелно". 

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 505

Огнян Дамянов, който е част от прокурорската колегия на ВСС се оплака, че главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във е оказвал натиск върху тях. Това стана ясно по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Гергана Мутафова представи мотивите като причина за оттегляне на първото предложение на членовете на прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Те оттеглили предложението си заради становището на наблюдаващия прокурор на атентата, че израелски експерт не е бил допускан. Дежурните прокурори не са попълвали и водели книга за допуснати лица на местопроизшествието.

Израелският експерт не е повлиял за извършването на място процесуално следствени действия. След анализ на фактическата обстановка, че в хода на извършената проверка не са установени достатъчно данни за твърденията за престъпления по служба или против правосъдието на главния прокурор. Не се установяват достатъчно данни за извършено длъжностно престъпление по служба, обясни Мутафова.

Обрат: Шестимата, поискали махането на Гешев, оттеглят предложението си

Атанас Славов добави, че явно вносителите приемат заключенията на наблюдаващия прокурор. Той попита дали този акт е оспорен и дали е стабилен. 

"Доказателствата по този казус ми бяха предоставени преди един час и без да се запозная с тях, не мога да кажа кои са съотносими", обясни Гешев 

Той каза, че не е бил уведомяван за постъпването на доказателства по двете процедури. 

"Спешно се събирали доказателства, спешно били призовавани един куп колеги и на този фон се прави искането за прекратяване. Държа всички доказателства и доказателствени искания да бъдат качени на сайта на ВСС, след като няма да има публичност", обяви главният прокурор. 

Огнян Дамянов обясни, че предния ден (сряда) доста обмисляли дали да оттеглят предложението си. "Преди три години г-жа Атанаска Дишева се почувства заплашена, защото щяла да стане общински съветник. В понеделник казах, че колеги от  ВСС са привиквани във ВКП. Колеги, да ви попитам как един от вас не дойде чисто човешки да ни попита. Няма нищо мъжко, нищо воеводско да правите такива проверки, това е форма на натиск", обърна се Огнян Дамянов към Гешев и към кадровиците. 

Атанас Славов отговори, че въпросът е много сериозен и имал готовност следваща седмица да проведат дебат по този въпрос - дали се оказва натиск. Той се надявал, че оттеглянето на предложението е в резултат на юридически размисъл, а не на натиск. На няколко пъти повтори, че тези твърдения са сериозни и на следващо заседание да му обърнат сериозно внимание.   

Гешев отговори, че по същата проверка и на него му били снемани обяснения. Той отново припомни колко проверки спрямо него се правят. Вероятно били над 100 от всякакви органи. Той обясни, че това не било проверка срещу ВСС, а било проверка за упражнен натиск върху прокурор. 

Славов призова главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във да не навлиза по-навътре в този процес, а на следващо заседание да се обърна повече внимание на въпроса за оказва натиск върху членовете на прокурорската колегия на ВСС.

Гергана Мутафова пък реплекира, че била изброила 93 статии срещу шестимата до днес, а сама за последния час станали 120.  

Гешев пък каза, че минала година имало над 6000 статии, в които се споменавало неговото име.

Вероника Имова ги попита дали оттеглянето  на искането се дължи на натиск, ако е така това било опорочена воля. Тя сравни искането им с внесен обвинител акт, който прокурорите нямат право да оттеглят, но може да не поддържат. 

"Г-жо Имова, в момента не сте в качеството на съдия от ВКС да ми поставяте по този начин въпроси", реплекира Мутафова. Вие издевателствате върху нас, искате от нашите отговори да дръпнете една реч и да кажете, че това излиза от нас", каза Мутафова. 

 17 гласа "за" ВСС прекрати първото производство за отстраняване на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във от поста главен прокурор. То беше внесено от шестима кадровици на 12 май. Те искаха махането на Гешев, защото бил наредил израелски експерт да отиде на мястото на атентата срещу него. 

След 3-часов дебат ВСС гласува. Трима бяха против прекратяването, сред тях и Гешев. Той се мотивира, че гласувал  против, защото искал истината да стане достояние на българското общество. Имам право да изразя своето становище като гражданин, каза той. 

Решението на ВСС може да се обжалва в 14-дневен срок пред ВАС.

 

Росица Валентинова
6656 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Manolov

2023.06.08 | 15:49

6
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се по имейл: ( pacific-loan.service@outlook.fr ) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

2023.06.08 | 14:40

5
Ето тия идиоти ще гарантират правосъдие,че те всичките са за затвор.
Mafiaта е с куките

2023.06.08 | 14:26

4
Цялата държава говори, че израелеца е допуснат. Нали има свидетели? Или не ги питахте? Гешев сигурно е обещал да бъде кучка на каишка пред ПП.

2023.06.08 | 14:01

3
ВСС-българската Инквизиция

2023.06.08 | 13:58

2
Второто искане още по-тъпо и безмислено.

2023.06.08 | 13:51

1
Натиска е от двете страни и трябва да си завършен идиот,за да не ти е ясно.Така,че отразителите на "събитието" да не се правят на интересни,защотото НЕ са

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини