Обрат: Шестимата, поискали махането на Гешев, оттеглят предложението си

  • 08 юни 2023 09:58

  • 33971
  • 20
Обрат: Шестимата, поискали махането на Гешев, оттеглят предложението си
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Висшият съдебен съвет (ВСС) започна да разглежда по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 505

Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му, а второто за изказване на Гешев, в което той нарича българските политици „боклук“.

Ясен Тодоров: Ще изложа всички факти, които знам, за да помогна на ВСС за решението

За първи път заседанието на Съвета ще бъде председателствано от новия правосъден министър Атанас Славов, който при поемане на поста от предшественика си Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо коментира:

"Това, разбира се, не е процес, в който съм участвал досега. Тук министър Зарков ми помага и със съвети и с разстановката на силите във ВСС, доколкото той от 10 месеца води тази битка. И се надявам в най-скоро време да видим резултата, който очакват голяма част от гражданите – г-н Гешев да бъде освободен от поста главен прокурор, не просто заради тези искания, които сега бяха внесени. Само напомням – преди година-година и половина имаше други искания, които бяха достатъчно силно мотивирани още тогава. Надявам се този процес да бъде завършен по такъв начин, че да няма съмнения в неговата легитимност и да няма съмнение, че е имало външни влияния в този процес".

След като във вторник влязоха в сила промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, за отстраняването на главния прокурор вече ще са необходими само 13, а не, както беше досега - 17 гласа.

"Надявам се на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност, за неутралност, за обективно търсене на истината", каза Славов.

Правосъдният министър не изключи, ако започне обсъждане на двете искания - процедурата да не приключи днес. Той декларира готовност да свика съдебните кадровици и утре.

"Съгласен съм със становището на г-жа Дишева, но ще направя едно уточнение: На първо място трябва да покажем, че сме юристи и магистрати и в този контекст предлагам на първо място да сме юристи и да не нарушаваме правилата", заяви Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във по време на заседанието.

"Нямам никакви притеснения относно решението, което ще се вземе. Процедурата се движи изключително бързо. Нищо не искам да бавя, нямам и от какво да се страхувам. Но трябва да спазваме закона и на първо място Конституцията, това искам да се знае добре", допълни още Гешев.

Според Цветинка Пашкунова няма проблем да започнат да обсъждат точката с разпит на свидетелите, които са призовани.   Един от тях е зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров.  

След един час дебат точката беше включена с 15 гласа "за". Четирима - Пламен Найденов, Севдалин Мавров, Вероника Имова и Олга Керелска бяха против. Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във не участва в гласуването. 

Кадровиците решиха да я гледат като първа точка от дневния ред. 

На заседанието присъстват 20 от членовете на ВСС. 

В началото на дебата министър Славов даде възможност на вносителите да представят исканията си. Той се извини, ако на момента е многословен, но добави, че го прави заради гражданите, които не винаги разбират какво точно става, а и това бил един от проблемите на съдебната система, че не винаги обяснявали.  

Неочакван обрат претърпя ситуацията, след като Огнян Дамянов каза, че оттеглят предложението за освобождаването  на Гешев шестимата. 

Според Цветинка Пашкунова в правилата не е предвидено да се оттеглят предложението. Тя посочи, че искането е допуснато, събирани са доказателства, извикани да хора да дават показания.   

Атанас Славов се пошегува, че в подобни случаи в парламента се спира заседанието и се свиква председателски съвет. Тук няма председателски съвет, каза той. 

Оттеглянето е изненадващо за нас. То е в наш интерес, коментира адвокатката на Гешев Радостина Константинова - Томова. Тя каза, че за нея големия проблем е, че няма правила.

Гергана Мутафова, която е част от вносителите, обясни, че с оттеглянето се десезира ВСС и Пленумът вече няма налично предложение за освобождаване на Гешев, по което да гласува. Тя допълни, че ако друга част от Съдебния съвет припознае искането, може отново да го внесе.

„Как ще продължите тази процедура след десезирането ви?“, попита Мутафова.

Не бяха обявени конкретни мотиви.

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова, които са членове на Съдийската колегия, предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС за това, те направиха аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението.

„Аз съм изключително смутена, че се прави това оттегляне“, заяви Дишева.

„Дали по време на това заседание решихте да направите оттеглянето?“. Огнян Дамянов отвърна, че е направено предложение, органът е длъжен да гласува, и поиска да разбере в каква процедура ще бъдат след това. Допълни, че ще представи мотиви, когато се стигне до дебати.

Съдия Олга Керелска заяви, че не може да се "замита под килима" казусът с взрива пред кортежа на Гешев от 1 май, който стана повод за първото искане за освобождаването на главния прокурор и се разисква повече от месец.

"Това е обидно за колегите, които са отвън, не се притеснявам, но искам да видите несъстоятелността на това искане. И понеже господин Славов говори за недоверието в съдебната власт, добре, но нека изясним всички обстоятелства. Нека покажем дали главният прокурор е въздействал някак, това е много важно да се тълкува", каза Гешев.

Атанаска Дишева ги попита защо го оттеглят. После поиска почивка, защото трябвало да направи справка с учебниците.

Законодателната уредба по този въпрос прилича на едно старо палто с много кръпки, коментира представляващият ВСС Боян Магдалинчев. 

Олга Карелска пък припомни основното право, което се учело още в първи курс, това било правото на защита. "Не може от един месец да обсъждаме казуса с взрива, кой дошъл - кой не дошъл и изведнъж да заметем казуса под килима, добави тя. После цитира ГПК и припомни, че в гражданския процес ставало само след съгласието на ответника, ако не е на първото заседание.

Действително е внезапно и буди съмнение, както будят съмнения и други внезапности, на които сме свидетели напоследък, добави Керелска. 

После имаше дебат дали става дума за отказ или за оттегляне. 

Калина Чапкънова отговори "на емоционалния призив" на Атанаска Дишева, на който не била длъжна да отговори.  Моите мотиви не са емоционални, те са дълбоко премислени, но не съществува ангажимент да ги обява публично. Законът не ме задължава,  каза Чапкънова. Моето действие не е безмотивно, добави тя. 

Евгени Иванов каза, че се чувства в една абсурдна ситуация. Не мога да си представя по какъв начин ще заставим колегите, които оттеглиха предложението, да участват в тази процедура, след като не искат. Няма правила, след като те са започнали тази процедура, очевидно трябва да могат и да е прекратят. Той също поиска почивка, за да си събере мислите.        

    

 

Росица Валентинова
33971 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар

2023.06.08 | 14:53

19
Браво на Румен Радев! Нашето място е с братска Русия.

2023.06.08 | 14:56

20
Вън от ЕС! Вън от еврото! Долу гейщината!

2023.06.08 | 11:44

4
важно е на онова говедо Радев, да му се иска импийчмънт!
Майтапчи Йово

2023.06.08 | 14:29

18
Анинимнико, ти не си виновен... макя ти и тейко ти са виновни, че си толкова куха тиква:)))!
Екзекутор

2023.06.08 | 11:56

5
А,теб да те прибият говедо!
Майтапчи Йово

2023.06.08 | 14:27

17
Ха така... вода ли глътнаха или на Каскетски... гегата:)))?!?

2023.06.08 | 12:18

9
Браво на Румен Радев! Нашето място е с братска Русия.
Антоанета Димитрова

2023.06.08 | 14:19

16
Вие не си пиете редовно хапчетата. Да,с руския народ,НЕ с неговият Хитлер!

2023.06.08 | 12:23

11
Вън от ЕС! Вън от еврото! Долу гейщината!

2023.06.08 | 13:42

15
Браво на Румен Радев! Нашето място е с братска Русия.
а някои

2023.06.08 | 13:26

14
трябва да кацнат в зандана, няма да има раздаване на порции за никого вече
Крум Велики

2023.06.08 | 13:02

13
Ееееееех.....а колко лесно е било по времето на Крум... Лъже - реже му езика Краде- реже му ръцете Убива - реже му главата 0% престъпност, и само светци...
гешев

2023.06.08 | 12:57

12
не го харесв@м щото се м0та, но трябва да 0стане защото най-накрая прав0съдието пр0умя, че трябва да се 0ткъсне от п0литиците и бизнес@

2023.06.08 | 12:22

10
Брат Бойко отново е на власт,макар и задкулисно.

2023.06.08 | 12:14

8
Да пребъде дружбата ни с братска Русия!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини