Адв. Емил Георгиев: Има опасност да девалвира разговорът за радикална съдебна реформа

  • 08 юни 2023 09:36

  • 485
  • 0
Адв. Емил Георгиев: Има опасност да девалвира разговорът за радикална съдебна реформа
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Има опасност да девалвира разговорът за радикална съдебна реформа, заради включването на Делян Пеевски в нейното изработване. Това мнение изказа пред БНР адв. Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки".

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

"Някои казват, че е много важно в крайна сметка какво ще излезе и какъв ще бъде текстът. Аз считам, че не по-малко важен е и етикетът, който стои върху опаковката, върху конституционната реформаТук има някакво много силно желание както на Пеевски, така и на ДПС може би да се легитимират по пътя на тази реформа", коментира той. 

Адв. Георгиев припомни в интервю за предаването "Преди всички", че разговорите за съставяне на правителство вървяха паралелно с разговорите за постигане на конституционно мнозинство. Конституционното мнозинство се ползваше като аргумент за вдъхването на по-траен живот на сегашния парламент. Това са разговори, които не са водени публично, а затаено, отбеляза той. За него прави впечатление това "неистово желание на Пеевски да се постави начело на това начинание и да лидира процеса"

Правосъдният министър: Ще предложа искането за отстраняването на Гешев да е първа точка от дневния ред на ВСС

"Правосъдие за всеки" излязохме с обръщение към ПП-ДБ, с което им казваме, че са на път да прекрачат много дебела червена линия. Няма как те да позволят, политически, основната тема на тези две политически формации - съдебната реформа чрез изменение на Конституцията, те да позволят да им бъде открадната и узурпирана от един от техните основни политически врагове, една от основните им мишени във времето, а още повече от човек, който нито е известен с някакви особени професионални качества, юридически познания, особено в областта на конституционното право, нито буди симпатията или положителното отношение", коментира адв. Георгиев.

Според него тези, които са гласували "въздържал" се, следва да обяснят своето поведение. Следва и да коментират и да вземат отношение по казаното от Пеевски, че щяло да има общ конституционен проект, добави той: 

"Трябва да обяснят на обществото съгласни ли са техните подписи да стоят до този на Пеевски под този проект". 

Според него ПП-ДБ трябва да имат собствен проект и да защитават него

Адв. Георгиев коментира и процедурата, свързана с отстраняването на главния прокурор. Според него при гласуването във ВСС ще е интересно с какъв брой гласове ще се вземе решението за освобождаването или не на Иван Гешев като главен прокурор:

"Ако е с по-малко от 17 гласа, понастоящем са изискуеми 13,  има вероятност с оглед висящото пред КС производство - там КС все още не се е произнесъл по допустимостта на искането. Ако се беше произнесъл по допустимостта, ВСС щеше да е в хипотеза да трябва да спре производството до окончателното произнасяне на КС. Тъй като няма все още такова произнасяне, ВСС не е обвързан и не е длъжен да чака КС. Няма да се учудя обаче ако има такива гласове и се направи такова искане да се изчака - "Дайте да поставим решението на сигурни основи, за да не стане така, че КС по-нататък във времето да отмени тези законови изменения, с които се намали мнозинството и да трябва да провеждаме процедурата още веднъж".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини