Пунев: Кирил Петков не е извършил престъпление, двойното гражданство не подлежи на деклариране

  • 06 юни 2023 11:47

  • 1427
  • 6
Пунев: Кирил Петков не е извършил престъпление, двойното гражданство не подлежи на деклариране
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Носи се отговорност тогава, когато са декларирани неверни обстоятелства, но те трябва да са посочени в кръга на подлежащите на деклариране. Двойното гражданство не подлежи на деклариране, следователно е без значение, че си дал декларация с невярно съдържание. Няма престъпление от Петков, този акт не подлежи на санкция. Това каза за "Твоят ден"  по "Нова нюз" Благовест Пунев, бивш конституционен съдия.

По думите му главният прокурор е бил пожертван за постигане на споразумение между ПП и ГЕРБ, а това беше цената, която трябваше да плати ГЕРБ, защото той е продукт на тяхното управление.

Прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков

Относно решението на ВСС да обедини двете производства за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, Пунев коментира: "ВСС имат право да решават за прекратяване, но той няма да бъде освободен след това решение, а след указ от президента. Указът от своя страна би могъл да бъде оспорен пред Конституционен съд, което може да отнеме няколко месеца", посочи магистратът.

Главният прокурор внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от НПК и ЗСВ.

Според Пунев прокуратурата като орган на съдебната власт притежава монопол върху разследването на престъпления и може да привлече към наказателна отговорност и да поддържа обвинение.

"Така излиза, че един орган, който е в същата система, ще разследва за престъпления главния прокурор, така се нарушава монополът на прокуратурата. Този орган трябва да е извън системата на прокуратурата. Аз не смятам, че това е необходимо, защото главният прокурор не е прокурор. Няма основание да се атакуват тези разпоредби. Има юридическо основание Гешев да смята, че разследването се поставя от политически обвързани лица. Този проблем може да се реши, следствието се изключи от прокуратурата", заяви той

Цветелина Кирилова
1427 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
нямам думи

2023.06.06 | 15:01

6
Ако е вярно, всички с ограничение от РТурция ще са на следващите избори като гласоподаватели

2023.06.06 | 12:52

5
За държавна измяна има разстрел. Не е обект на НК. Не се иска нищо от парламента. Праща се джилка и два в главата.

2023.06.06 | 12:46

4
хахаха, конст. съдия е казал "следователно е без значение, че си дал декларация с невярно съдържание".
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2023.06.06 | 12:06

2
ДАВАЙ ИМУНИТЕТА, ПЕДEPACT НЕДЪГАВ!

2023.06.06 | 12:29

3
2. Майкати е недъгава даго напраскам и на майкати и на семейството ти.Кремълски чифут.
Калика

2023.06.06 | 12:03

1
Хайде бе тъпанар, нова конституция ли си измисли, да защитаваш патологичния лъжец. И ти не падаш по долу от него !

Добави коментар

Водещи новини