ВСС определи като допустимо второто искане за отстраняване на Гешев

  • 05 юни 2023 12:10

  • 5795
  • 16
© Булфото (архив)

Единодушно, с 19 гласа подкрепа, Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във и откри процедурата по него. То е заради евентуални действия, които накърняват престижа на съдебната власт и по-конкретно изказване на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, в което той използва израза "политически боклук".

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че следващото заседание по същество във връзка с откритата процедура трябва да се проведе до 7 дни след приемането.

Преди да гласуват за редовността на предложението, членовете на ВСС отхвърлиха искането на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във за спиране на процедурата, като нито един член на съвета не гласува в подкрепа на искането.

Същевременно ВСС реши да обедини двете предложения в едно производство.

Самият Гешев пък твърди, че този Висш съдебен съвет не може да решава дали да го уволни, защото е с изтекъл мандат, поради което изпрати и официално допитване по въпроса до Конституционния съд.

ВСС ще гледа искането за отстраняването на главния прокурор

По време на изложението си пред Пленума на ВСС главният прокурор подчерта, че по производството по неговото освобождаване няма юридически основания, колкото морални аспекти, свързани с независимостта на съдебната система. Той отбеляза, че в случая се касае за политическа намеса в съдебната власт и опит за нейното завземане. Той каза още, че съдебната власт е в исторически момент и той е „да прочистим Авгиевите обори в съдебната власт“.

Ясно е, че най-вероятно зад това производство по освобождаването ми седи политическото влияние на ГЕРБ, както бе посочено в разговора ми с г-н Стоев. Надявам се искрено, че това не е политическа поръчка. Но това е опит за превземане на съдебната власт, това е тоталитарен преврат. Те не уважават Конституцията, нито разделението на властите. Държавната администрация трябва да функционира безупречно, а те се готвят за кървави чистки – индикация за тоталитарна репресия, посочи обвинител №1 на страната.

Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във заяви, че е „враг на всеки, който нарушава законите и Конституцията на България“.

Той предупреди, че след като усвоят прокуратурата, не е изключено после да се насочат и към президентството.

„По-важният въпрос е защо тези хора бързат...? Защо някои от вас бързат с тези хора? Не ви ли е интересно какво предстои? Не ви ли е интересно какво ще стане в борбата с мафията? По този начин правила не се правят. Важни са правото, разумът и приемствеността. Така да се махне една личност и да се сложи друга... това не е право, а прилича на сталинизъм“, допълни главният прокурор.

„Ок, не ме харесвате... това ли е най-важният проблем в страната? Да се защити един бивш министър-председател, може би Борисов? Говорят за ред в хаоса, но всъщност същите тези нарочно създават този хаос, за да си пълнят джобовете“, каза още той.

Главният прокурор изтъкна като своя мисия запазването на справедливостта в България.

И само делата имат значение, думите явно са се обезценили. Позорът се обединява. Ако не се сложи край на завладяната държава, репресиите и наглостта няма да имат край. Правото е свещено и неприкосновено и политиката би трябвало да е ограничена от Конституцията, обаче някои я пипат с мазни пръстчета. Те не знаят какво е доблест и не стоят зад думите си. Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет, увери Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

„Кое не харесват на прокуратурата? Че вече няма свещени крави и никога не е имало? Целя се към истинска съдебна реформа и защита на съдебната власт; защита от тези, които късат живо месо от България“, посочи той.

В заключение главният прокурор предупреди членовете на ВСС да не си мислят, че няма да дойдат и за тях, след като приключат с прокуратурата, както и за всеки свободно мислещ българин и европеец.

„Аз няма да мълча, изборът е ваш“, завърши Гешев, като отрече твърденията, че прокуратурата е всемогъща.

В своето становище до ВСС Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във настоява за спиране на процедурата, тъй като според него и адвоката му Радостина Томова настоящият съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, няма компетентност да се произнесе по въпроса за освобождаването му от длъжност нито членовете на ВСС могат да направят предложение за такова освобождаване. Гешев настоява и за отвод на вносителите на предложението поради съмнения в безпристрастността им.

Последвайте канала на

Владимир Василев
5795 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
......

2023.06.05 | 13:24

16
Браво!
Русия ще победи!Слава Рос

2023.06.05 | 11:44

15
Русия рай
Русия ще победи!Слава Рос

2023.06.05 | 11:44

14
Русия рай
Русия ще победи!Слава Рос

2023.06.05 | 11:44

13
Русия думка педали
Русия ще победи!Слава Рос

2023.06.05 | 11:44

12
Русия думка педали
Русия ще победи!Слава Рос

2023.06.05 | 11:44

11
Русия думка педали
Русия ще победи!Слава Рос

2023.06.05 | 11:44

10
Слава Росииии
Русия ще победи!Слава Рос

2023.06.05 | 11:44

9
Слава Росииии
Русия ще победи!Слава Рос

2023.06.05 | 11:44

8
Слава Росииии
нг

2023.06.05 | 11:24

7
Ако съдебната система не беше толкова корумпирана и този човек се беше захванал с нея и изчистил гнилоча вътре, сега щяха да гласуват по съвест, а не под користни и добре заплатени цели !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини