Адвокат: Процедурата по предсрочно отстраняване на Гешев може да бъде отложена

  • 03 юни 2023 11:37

  • 9097
  • 3
Адвокат: Процедурата по предсрочно отстраняване на Гешев може да бъде отложена
© БТВ

Взривът, предназначен за кортежа на главния прокурор Иван Гешев, събуди сили, които разлюляха върховете на съдебната власт. Темата за предсрочното отстраняване на Гешев отново е в дневния ред на ВСС, а само след дни ще е възможно това да се случи с 13 вместо 17 гласа „за“.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 505

Паралелно на този сет с гръм и трясък се развива друг – от разследване на Антикорупционния фонд разбираме, че столичният ресторант „Осемте джуджета“ в продължение на години е бил нещо като „черната дупка“ в съдебната ни система. Място, в което са се решавали, но и създавали проблеми в съдебната ни власт.

Адвокатите Валя Гигова и проф. Иван Тодоров коментират скандалите в студиото на „Тази събота“.

„Смятам, че ще има искане за противоконституционност на закона за контрол на главния прокурор,  който е приет и ще влезе вторник е сила. Според мен процедурата относно неговото отстраняване ще бъде отложена. Не мисля, че той ще бъде отстранен в следващата седмица, каквито са очакванията“, каза Гигова.  

Проф. Тодоров пък изрази мнението, че не толкова фигурата на главния прокурор е важна, колкото промените като цяло в съдебната система.  

„Ако не се променят нещата като правна регулация, като процедура, като едно самочувствие на хората да са цивилизовани, нищо няма да се промени. Друг ще дойда на негово място и само ще е късмет да бъде някой, който да е приемлив за всички. Не трябва да продължават така нещата. Те трябва трябва изцяло да се променя. Особено трябва да се промени начинът на подбор на съдиите“, коментира той.

Радина Лазарова
9097 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Коко

2023.06.03 | 20:10

3
Света е пародия на нещо като кенеф......или още не сте разбрали....?
Емѝ...

2023.06.03 | 11:44

2
Знаете,, а и не крия че съм хомосексуалист и лгбт активист! Затова всеки ,който се гаври със мен във сайта ще пострада жестоко! Зад мен е Българския Хелзински Комитет и американското посолство!!!
баба гицка

2023.06.03 | 11:43

1
Ще духам на всеки, който предложи това!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини