Съдят бившия кмет на район "Северен" в Пловдив за подкуп от 60 000 лева

  • 02 юни 2023 16:30

  • 1727
  • 0
Съдят бившия кмет на район "Северен" в Пловдив за подкуп от 60 000 лева
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Зрелищно арестуваният през 2019 г. кмет на район "Северен" Ральо Ралев ще се изправи пред съда, за да отговаря за подкуп от 60 000 лева, поискан от бизнесмена Здравко Ангелов, за да издаде разрешително за строеж на жилищна сграда. Окръжната прокуратура внесе обвинителния акт.

Дълго време Ралев стоя в ареста, но излезе на свобода срещу колосална парична гаранция от 150 000 лева.

Заедно с него на съд са предадени 50-годишната служителка от район "Северен" Даниела В. и 58-годишният собственик на фирма Иван Делевски, пишат от прокуратурата.

Кметът чрез служителката си Даниела В. и бизнесмена Иван Делевски поискал 60 000 лева лично от Ангелов, за да одобри идеен проект за строеж на жилищна сграда. Делевски, който е собственик на фирма за сглобяеми къщи, е бил посредникът и е предал на Ралев парите.

През 2018 г. инвеститорът Здравко Ангелов сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметството проектна документация за одобрение. По закон само главният архитект в район "Северен" давал разрешение. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството.

Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

Било му обяснено, че ще получи одобрение едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Даниела В. и Иван Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че подчинената на Ралев служителка е "калкулирала", че ако построи сградата, щял да спечели около 300 000 евро. 10% от тях - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета, за да получи одобрение за проекта. Уговорката била парите да бъдат предадени на Делевски, който щял да ги даде на Ралев.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в Пловдив инвеститорът предал 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба на Делевски, който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. В същия ден по-късно и самият Ралев беше "закопчан". По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи.

Дни след ареста изплуваха пикантни подробности за стандарта на живот на районния смет. Оказа се, че обитава хиперлуксозен мезонет на бул. "Шести септември", до който асансьорът се качва с чип.

Прекратени са правомощията на кмета на Район „Северен“ Ральо Ралев, обвинен за искане на подкуп

По-късно съпартийци от ГЕРБ разказаха, че Ралев бил изключително потаен в личен план и никога не споделял неща от живота и семейството си, предава "24 часа".

Съпартийците му до последно мислели, че обитава панелка във високите блокове на ул. “Борба”, която се води на негово име. Чак след зрелищното му закопчаване буквално онемели, като разбрали, че ползва тузарски мезонет от 540 кв. м с градина на покрива. Преди това населявал друг луксозен апартамент в центъра на Пловдив. Придобивки, с каквито няма как да се сдобие човек със заплата от 1200 лева. Те обаче не се водеха на негово име.

Ралев е родом от Тополовград и не криеше амбициите си да стане кмет на Пловдив. Завършил е Университета по химически технологии в Бургас и преди да нагази в политиката, е бил контрольор в РИОСВ и РЗИ.

Появил се в ГЕРБ около 2010 г. и казал: "Искам да работя за партията". Като районен кмет не пропускаше християнски празник, на който лично да не сипва курбан в канчетата на бабите. Те пък в замяна му месеха пити и баници и му ги носеха при откриване на поредния паркинг или детска площадка. Ралев не им оставаше длъжен - пращаше ги по екскурзии я до Одрин, я до други места в страната.

Самочувствието му нарасна след изборите през 2015 г., които спечели мажоритарно. Не пропускаше да отбележи, че има най-висок резултат сред останалите районни кметове. Направи си дори вестник "Кметът на "Кършияка".

Според юристи Ралев не е хванат с парите, но е подведен под отговорност за поискване, където законът третира това като тежко престъпление. Дали в съда ще бъде доказано, е въпрос на време. Засега все още е невинен.

Имотите и придобивките, които му се приписват, се водят на фирмата на баща му Иван. Родителите на кмета се преместили от Тополовград и от години живеят в Пловдив. Луксозният мезонет, до който асансьорът се качва само с чип, официално е на Ралев-старши.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини