Пленумът на ВСС отказа да отложи дебатите за отстраняването на Гешев, той оспорва второто искане за предсрочно прекратяване на мандата му

  • 01 юни 2023 11:27

  • 16227
  • 3
Пленумът на ВСС отказа да отложи дебатите за отстраняването на Гешев, той оспорва второто искане за предсрочно прекратяване на мандата му
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

В становище до Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във посочва, че второто предложение за предсрочно прекратяване на мандата му е недопустимо, тъй като е направено от орган с изтекъл мандат. 

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Гешев припомня, че е сезирал Конституционния съд с искане за тълкуване за текст от основния закон.

В становището си главният прокурор заявява, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали искането под натиск от трети лица.

Гешев иска отвод и на четиримата, искащи му оставката, по време на разискванията.

Главният прокурор посочва, че употребеният от него израз "политически боклук", който също е в основата на искането, е "събирателно съществително, без каквато и да е конкретика". Изразът е с абстрактно значение и по никакъв начин не е насочен към конкректни лица, ангажирани с политическа дейност, отбелязва Гешев.

Становището на Гешев е дълго 17 страници, той прилага искането до КС, както и редица медийни публикации по темата, информира БТА. Можете да прочетете цялото становище ТУК.

ВСС ще гледа искането за отстраняването на главния прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет дебатира по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Кадровиците предлагат освобождаването да е заради тежко нарушение на служебните задължения. Предложението е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. В предложението са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, който се случи на 1 май. 

Пленумът на ВСС отказа да отложи дебатите по искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Вчера е депозирана молба с искане дебатът да се отложи с различни мотиви - един от тях е, че Гешев е в командировка и участва в международна конференция, а другият - че адвокатът му Радостина Томова е болна.

Според члена на ВСС Атанаска Дишева няма основания да се отлага заседанието, освен това Гешев е можел да уведоми, че има конференция, в която участва. Тя смята, че все пак е можело Гешев да участва в конференцията и да бъде на заседанието на ВСС. Дишева определи искането за отлагане като "превратно упражняване на права".

На заседанието на ВСС стана известно, че са постъпили доказателства както от шестимата вносители, така и от Гешев.  По този повод Даниела Марчева каза, че днес може да бъдат коментирани доказателствата, събрани по случая с исканата оставка. Вероника Имова заяви, че трябва да се даде възможност на всички страни да изразят становища по случая. Тя призова да бъде спазена Конституцията, която дава право на всеки да организира защитата си. Става дума за тежко санкционно производство, посочи Цветинка Пашкунова. Според нея все пак днес може да бъдат разгледани доказателствата, събрани по казуса.

Също в рамките на заседанието стана известно, че Гешев ще е в отпуск от 5 до 9 юни. Атанаска Дишева посочи, че се очаква в понеделник да има заседание по допустимост на второто искане за предсрочно прекратяване на мандата и да се обсъди дали двете да бъдат обединени

След около 30 минути дискусия петима от членовете на ВСС гласуваха в подкрепа на искането дебатът да бъде отложен, но все пак то бе отхвърлено с гласовете на другите 14 човека в залата. По искането за спиране на цялото производство срещу Гешев с мотив, че е сезиран КС, всички бяха против. ВСС няма да гласува за уволнението на главния прокурор днес. Съветът първо трябва да разгледа доказателствата на главния прокурор, както и исканията му за събирането на допълнителни доказателства. В понеделник ще има още едно заседание на ВСС, на което ще се разгледа второто искане за неговото уволнение. Тогава обаче Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във излиза в платен отпуск за цялата седмица.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
16227 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Пу, пу, пу

2023.06.01 | 13:21

3
Махай се! Мутри вън!
Гешев пазеше ББ и хората на

2023.06.01 | 11:59

2
ББ в ВСС го пазеха, сега ще го отстранят по поръчка от ББ. Нашата съдебна система 80% са хора на герб и 20% на дпс .

2023.06.01 | 11:50

1
ama razbira se koga grobarskiat prestapnik shte nameri takava slujba vece nikoga

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини