Д-р Димитров излъгал в разпита за убийството на Плъха

  • 30 май 2023 15:21

  • 6325
  • 2
Д-р Димитров излъгал в разпита за убийството на Плъха
© Plovdiv24.bg
Слушай новината Слушай новината

При първия си разпит пловдивският лекар Иван Димитров излъгал, че с крадеца Жоро Джевизов-Плъха, в чието убийство е обвинен, само се сборичкали, въобще не споменал, че е носил пистолет.

Опитал се да заблуди полицаите, че в двора му имало и трети човек и докато двамата с Плъха си нанасяли удари, чул изстрели, произведени вероятно от другия мъж.

ВКС върна делото срещу д-р Димитров за убийството на Жоро Плъха

"Отговаряше обаче накратко и се усъмних, че не казва истината", заяви пред Пловдивския апелативен съд Георги Методиев, работил към датата на престъплението във Второ районно и след това напуснал системата на МВР, предава "24 часа".

Делото се гледа от друг състав от апелативни магистрати, след като ВКС го върна заради непълноти и противоречия в мотивите към осъдителната присъда от 2,5 години условно, произнесена на 10 март м. г.

Медикът беше обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, след като в нощта срещу 2 март 2018 г. застрелял крадеца с незаконния си пистолет.

Д-р Димитров видял от жилището си, че в гаража му в двора свети, взел оръжието и слязъл долу. Жоро Плъха го замерил първо с нож, а после и с метална табела и лекарят стрелял. После двамата се разбягали в различни посоки и сутринта крадецът бил открит мъртъв на капака на кола до областната управа.

За тези над 5 години делото мина два пъти през първата инстанция и д-р Димитров беше оправдан и от двата състава. След това Апелативният съд реши, че той е можел да окаже съпротива и без да убива крадеца и произнесе условна присъда, но тя беше отменена и делото продължава отново във въззивната инстанция. 

Следващото заседание е на 3 юли и на него трябва да се изслушват експертизи. Те ще търсят отговор на въпроса възможно ли е д-р Димитров да се е самонаранил в крака, за да твърди после, че Жоро Джевизов е хвърлил по него нож. 

Цветелина Кирилова
6325 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.31 | 17:04

2
Дайте на човека медал бе! Един крадлив мангал по-малко!!!
mmm

2023.05.30 | 15:57

1
Спасете Плъха.

Добави коментар

Водещи новини