Прокуратурата възобнови делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

  • 30 май 2023 15:17

  • 4317
  • 1
Прокуратурата възобнови делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов политик и бизнесмен от Лудогорието Бейзат Яхя. Това съобщава електронното издание "За истината", като се позовава на източници от прокуратурата, пожелали анонимност.

Яхя е и бивш директор на ловното стопанство "Паламара" край Шумен, припомня "Дневник".

Делото срещу Яхя беше образувано през февруари миналата година след полицейски акции и претърсвания в негови имоти. Разследването обаче беше удължавано няколко пъти, а пет месеца след започването му беше изпратено в София по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. След това разследването продължи в пълно мълчание, докато в началото на тази година не беше прекратено от наблюдаващия прокурор Данаил Шостак от Окръжна прокуратура - Шумен. Тогава от държавното обвинение категорично отказаха да съобщят мотивите за спирането на делото срещу Бейзат Яхя.

Радева изненадващо беше върната обратно във Варна, а делото беше иззето от нея, като беше предадено на Шостак от Окръжната прокуратура в Шумен. Сега разследването отново е на дневен ред и отново е поверено на Виолета Радева. Тя беше прокурорът по разследването за наркотрафик през 2018 г., когато беше задържана пратка над 1 т кокаин, предназначен за нарколаборатории в цяла Европа. Виолета Радева беше наблюдаващ прокурор и по едно от делата срещу Веселин Марешки - за нанасяне на телесна повреда и изнудване на собственик на заведение във Варна, по което лидерът на "Воля" дори беше осъден ефективно.

Обвиненията срещу Яхя

Досъдебното производство за пране на пари беше образувано срещу Яхя, след като на 16 февруари бяха извършени обиски в негови имоти и офиси, както и в счетоводната кантора, обслужваща дейността му. Според първоначалната информация от полицията в дома на Бейзат Яхя във Венец в негово присъствие са били намерени над 100 документа за собственост на недвижими имоти, документи за парични кредити, банкови извлечения, преводни нареждания, мобилни устройства, 14 дългоцевни огнестрелни оръжия, един пистолет "Глок" и множество боеприпаси.

От имот в с. Осеновец бяха иззети документи за собственост на недвижими имоти, ловни трофеи, около 3800 бутилки алкохол без акциз и бандероли. По данни на лицето, стопанисващо имота, алкохолът е бил собственост на сина на Яхя, депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. За открития нелегален алкохол беше потърсено съдействие от Агенция "Митници", която също образува досъдебно производство за незаконния алкохол. По-късно и това производство беше прекратено.

Сега производството срещу него е възобновено и е възложено на Окръжната прокуратура във Варна, която пък го е разпределила на първия прокурор, работил по случая - Виолета Радева. Миналата година Радева беше командирована в Шумен и сформира екип за работа по случая. Той е събрал над 30 тома документи, а заради тяхното съдържание е била сезирана и главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

От имот в местността Дъбрава са били иззети 2 диска с надпис "Таиб Ердоган", мобилни телефони, банкови документи, патрони, самоделна пушка. Иззети са и документи, свързани с продажба на държавни имоти, за които има данни, че са закупени от Бейзат Яхя чрез подставени лица.

Впоследствие са направени претърсвания на още два адреса. От частен офис на Бейзат Яхя, намиращ се в административната сграда на ДЛС "Паламара" във Венец, са иззети над 50 копия на документи за придобиване на недвижими имоти на територията на област Шумен, 5 печата на търговски дружества, копия на турски лични документи, ловни билети на чуждестранни граждани.

Кой е Бейзат Яхя

Той е публична личност с изключително влияние в региона на Лудогорието. Дълги години Яхя беше председател на общинския съвет във Венец като активист и местен лидер на ДПС. Паралелно с това той управляваше огромни активи като председател на директорския борд в "Североизточно държавно предприятие" (СИДП). След това мигрира в ГЕРБ и бързо зае място в най-вътрешния кръг от приближени на Бойко Борисов. При едно от последните посещения на лидера на ГЕРБ в Турция именно Яхя беше негов преводач по време на срещата му с Ердоган.

В продължение на 10 години до 2021 г. Бейзат Яхя беше председател на борда на директорите на "Североизточно държавно предприятие" и като неофициален домакин посрещаше Борисов в любимото му ловно стопанство "Паламара". В него синът на Бейзат Яхя - Илтер Бейзатов, беше назначен за заместник-директор. Яхя беше освободен от председателското място в борда на директорите на държавното предприятие от служебното правителство през май 2021 г.

По времето, когато Бейзат Яхя беше шеф на горското предприятие, беше сключен дългогодишен договор за съвместна дейност между ловното стопанство "Паламара" и дружеството "Тера тур сервиз" на Васил Златев, баща на бившия шеф на Лукойл Валентин Златев. В продължение на години ловната резиденция беше недостъпна за редови ловци и граждани, но затова пък там чести гости бяха политици и бизнесмени. Според бившия шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев, който през септември 2021 г. направи проверка в "Паламара", договорът с дружеството на Златев е бил изключително неизгоден за държавното ловно стопанство.

При управлението на Бейзат Яхя до различни институции бяха подадени няколко сигнала за продажба на имоти в рамките на "Паламара" на занижени цени към дружества, свързани със самия него. По един от сигналите антикорупционната комисия под ръководството на Сотир Цацаров беше образувала проверка за конфликт на интереси, но в крайна сметка не откри никакви данни за нарушения.

Мълчание по разследването

Прокуратурата запази пълно мълчание за разследването срещу Яхя, въпреки че той и неговият син, депутатът Илтер Бейзатов (ГЕРБ), са известни публични личности. Според прокуратурата в Шумен обаче делото не представлявало обществен интерес, затова държавното обвинение отказваше да дава гласност за хода на досъдебното производство.

Два месеца след началото на разследването прокурор Радева и хората от разследващия й екип изненадващо бяха отстранени от работата по случая "Бейзат Яхя". След като делото просрочи законовия срок от 2 месеца, "За истината" поиска информация за хода му първо от Окръжна прокуратура - Шумен, а после и от Апелативната прокуратура във Варна. И двете институции не отговориха на изпратените въпроси.

Тази тишина продължи до края на миналата година, след което прокуратурата тихомълком прекрати делото. Спирането на разследването беше потвърдено от окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов. "Да, досъдебното производство за пране на пари срещу Бейзат Яхя е прекратено", заяви Куздов през март тази година. Той допълни, че разследването срещу Яхя е било за незаконни финансови сделки, за изпиране на пари и за подкуп от длъжностно лице. По тези обвинения наказанието е затвор до 6 години и глоба, а по един от членовете се предвижда и конфискация на имуществото. Всички обвинения обаче отпаднаха, поне към онзи момент.

"Разследването се водеше в Националната следствена служба и дойде от София с мнение за прекратяване от следователя, който го е водил. Колегата (Даниел Шостак) се е съобразил с това мнение, предвид че делото е било водено изчерпателно, и го е прекратил", каза Орлин Куздов.

Той обаче категорично отказа да съобщи какви са мотивите за прекратяването на разследването срещу Яхя, като подчерта, че няма да отговори дори по Закона за достъп до обществена информация, защото според него този случай не попадал в категорията на "важната за обществото информация". На аргументите, че става въпрос за публична личност, известен бизнесмен, политик и шеф на огромно държавно предприятие, Орлин Куздов отговори, че Бейзат Яхя не е политик, защото "политиците са в парламента", и вече не е шеф на "Североизточно държавно предприятие" - с други думи, "той вече е редови средностатистически граждани, който не е интересен за обществото".

Междувременно, докато траеше разследването, Бейзат Яхя беше в Турция. В даден момент той дори беше обявен за издирване във връзка с даването на показания, но остана в южната ни съседка, докато делото срещу него не бе прекратено, едва тогава се върна в България. Сега според запознати Яхя отново е в Турция.

Изданието "За истината" е изпратило въпроси до главния прокурор Иван Гешев за хода на разследването, които трябва за бъдат публикувани след получаването им.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4317 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Димитров

2023.05.30 | 16:18

1
Пълна конфискация на всичко и по 150 календара на всички !

Добави коментар

Водещи новини