Доц. Киселова: В Конституцията има процедури, с които парламентарните групи могат да потърсят отговорност на президента

  • 30 май 2023 09:14

  • 669
  • 2
Доц. Киселова: В Конституцията има процедури, с които парламентарните групи могат да потърсят отговорност на президента
© БТВ, архив

"Сега трябва да гледаме как ще постъпят парламентарните групи. Ако са се почувствали засегнати от вчерашните изказвания на президента, те могат да го атакуват с процедурите, които Конституцията им дава" Това обясни пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на редовно правителство на ПП-ДБ. Процедурата обаче беше съпътствана с остри думи от страна на държавния глава. Той заяви на кандидата за премиер Николай Денков, че не смята, че е целесъобразно да му връчи мандата, но Конституцията го задължава. Острите си думи президентът мотивира с изтеклите записи от разговор на депутати от "Продължаваме промяната", в които обсъждат смяната на шефовете на специалните служби и съгласуването на нови ръководители с чужди посолства.Доц. Киселова посочи, че има тълкувателно решение на Конституционния съд от 1995 година (под номер 25) и в него се допуска, че президентът със своите политически изказвания може както с действия, така и вербално да наруши Конституцията. 

"Ако част от народните представители считат, това може да бъде предпоставка за задвижване на процедура за търсене на отговорност. Но той  има право на политическо изказване. Не е длъжен да говори само неща, които харесват на всички"

Тя припомни, че през 1997 година президентът Петър Стоянов  призова БСП да не реализира мандата.

Доц. Киселова посочи, че парламентарно избрано правителство може да се реализира с третия мандат, но шансовете за това намаляват. Тя все пак допуска ,че е много е вероятно след разговорите да има парламентарно правителство.

Тя смята ,че е интересно да наблюдаваме какво ще се случи, ако има редовно правителство в това НС.

"Струва ми се, че то ще прочете тълкувателните решения докрай"

Преподавателят по Конституционно право намира за прекомерна емоцията, която се е настанила в политическата ни система. 

"Ако надделяват емоциите, винаги ще има разделение. Имаме нужда от политическа мъдрост и решаване на проблемите с изтичащия бюджет, Шенген и приемане на закони по ПВУ. Не се работи по трите спешни задачи"

Доц. Киселова обясни, че процедурата по приемане на нов бюджет е по-продължителна. 

"Народните представители  още не са формирали ръководства на комисии, които да започнат да работят по бюджета" 

Ще има ли кабинет с втория мандат?

Тя коментира думите на държавния глава, че трудно би допуснал някои хора до Консултативния съвет по национална сигурност. 

"Проблемите със свикването на Консултативния съвет възникнаха още при президента Първанов. Той не го свикваше в 3-месечния срок, който е предвиден по закон. Още тогава започна да се твърди, че не е задължително да  се прави регулярно, а само когато се налага. Автономия е на парламентарната група кого ще изпрати на този съвет. На такива Консултативни съвети се представя класифицирана информация, но от президента зависи дали ще бъде свикан".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
669 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДА ЕВА И

2023.05.30 | 10:11

2
УРОДИТЕ ДА ЕВА!
ГОСПОД ИН ЗЕРКАЛО

2023.05.30 | 10:10

1
А ДА ИЗКАРАМ ОТ ШАПКАТА ЗАЕКА? С ЛОПАТАТА ВМЕСТО БУМЕРАНГ :)

Добави коментар

Водещи новини