Ясен Тодоров за разследването на главния прокурор: Извънредно законодателство, направено за конкретен човек

  • 27 май 2023 20:36

  • 2220
  • 3
Ясен Тодоров за разследването на главния прокурор: Извънредно законодателство, направено за конкретен човек
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Нямам никаква представа за хода на производството за чекмеджето и кюлчетата, то не е разследвано в Националната следствена служба (НСлС), а както каза главният прокурор, има Иван Гешев начин законосъобразността на това постановление да бъде проверена". Това заяви зам.-директорът на националното следствие Ясен Тодоров в "Говори сега".

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

"Депутатите, които се радват за съдебната реформа, която са извършили вчера, явно някои от тях не знаят какво са гласували. Механизъм за обжалване на постановленията за прекратяване на дела винаги е съществувал", каза още събеседникът на медията.

"Конституционният съд ще реши, ако бъде сезиран за механизма, но становището на ВСС, на ВКС, на прокуратурата и на Камарата на следователите е отрицателно. Интересно ми е какво ще е становището на съдиите, когато този механизъм влезе в сила", коментира Тодоров.

"На година има около 100 000 постановления за отказ, които сега ще бъдат обжалвани. Т.е. на 100 000 прокурорски произнасяния ще трябва да се произнасят и съдиите", добави той.

Според него това е извънредно законодателство, направено за конкретен човек. Посочи още, че чрез него парламентът на практика е касирал избора на нов състав на ВСС и ще трябва да се проведат нови избори и за трите квоти в органа, макар съдиите и прокурорите отдавна да са излъчили своите представители.

"Повече от година парламентът не избира своята квота и вчера направиха нещо потресаващо - вкараха между двете четения една норма, с която касираха избора. Вчера имаше наглостта да приеме една норма, според която три месеца след влизане на новия закон в сила, се провеждат нови избори и от професионалната, и от парламентарната квота", посочи още Ясен Тодоров.

По думите му с така приетото решение, три месеца след обнародването.

"Това е пример за пряка намеса на законодателната в съдебната власт. Законодателната власт си позволява със закон да отменя две съдебни решения, постановени от петчленни съдебни състави", каза още той.

Възможно е 14 гласа да стигнат за отстраняването на Гешев, би било горчива победа

Записа от Националния съвет на "Продължаваме промяната" Тодоров коментира така: Само една реплика е достатъчна: "Не ни интересува дали е законно или незаконно".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2220 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Валери

2023.05.27 | 21:49

3
Вън!
еСТЕТ

2023.05.27 | 21:31

2
Боже Всемогъщи, избави ни от постоянно изказващите се по всички въпроси: Ясен Тодоров адв.Людмил Рангелов адв.Марковски адв.Бойко Найденов бившия премиер Огнян Герджиков Тия не са ли женени, че на нас ни говорят глупостите си.

2023.05.27 | 20:51

1
✋ГЕШЕВ има 5 луксозни ИМОТА в центъра на СОЛУН, няколко къщи на п-ов Касандра, 1-ви ръкав Халкидики, имоти в Истанбул и кв.Бояна София, всичките са на името на ЖЕНА МУ - Стриптизьорката Детелина. ☞✋ГЕШЕВ е женен за бившата стрипзьорка от пийп бар в к-кс “Боровец“ Детелина, която отървал от мутрите на Юри Галев, за който пък има съмнение, че ГЕПЕВ е помогнал да си замине бързо от този свят, НАЕЛ е стрелец който да застреля ГАЛЕВ по време на пиянска свада, понеже ГАЛЕВ е бил сводник на Детелина. ☞✋За ГЕШЕВ има дело в ДАНС за НЕдекларирани 4,28 МИЛИОНА швейцарски франка в банка в МОНАКО, голяма сума за “честен“ милиционер, парите са от корупционни схеми с имоти с бизнесмена Ваклин и Мафиоза-Бос на БОКЛУКА и ТЕЦовете - КОВАЧКИ! ☞✋32-ма ВИСШИ съдии и пpokypopи имат СМЕТКИ за МИЛИОНИ в ЧУЖДИ БАНКИ а КПКОНПИ и БГ-ПPOKYPATYPATA си правят ПАААС и не подхващат мафията! ☞✋Къро е ликвидиран, за да не се превърне в потенциален свидетел и да разкрие истини и факти, които да доведат до преследване на определени личности по високите етажи на властта в България в момента. ☞✋Премахнат бе един изключително неудобен свидетел, който би могъл да свидетелства не само пред българските, но и пред международните правоохранителни власти

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини