ВСС няма да изслуша Гешев и Сарафов, главният прокурор обяви кой стои зад политическата атака срещу него

  • 25 май 2023 12:28

  • 12553
  • 7
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Би искала да чуя становище на колегите дали искат днес да изслушаме записа". Това каза прокурор Олга Керелска на заседанието на ВСС.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Министърът на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо постави на гласуване изслушването за сигнала на Борислав Сарафов и за записа на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Глауването се състоя. С 13 гласа "против" ВСС отхвърли изслушването на Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. и заместничките на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във

Сигналът беше, че главният прокурор е записал члена на съвета Йордан Стоев. Сигналът на Сарафов беше изпратен в съвета миналата седмица. Същият отиде и в прокуратурата. 

С 14 гласа "за" ВСС реши да гледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Прокурор Олга Керелска постави процедурно предложение дали да изслушат само записа днес. Но и нейното предложение се отхвърли. 4 бяха "за" и 11 "против". 

Атанаска Дишева каза, че ще гласува против предложението. И посочи, че трябва да проучат малко повече за записа, преди да го подложат на изслушване. 

"Зад политическата атака срещу мен стои една политическа сила и нейният лидер. Атентатът имаше за цел да ме убие, за да може да се овладее прокуратурата".  Това обясни главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във на заседанието днес.

 Според него целта била овладяване на прокуратурата, а след това съдилищата. "Не аз съм поканил в дома си г-н Стоев, а той изрази това желание. В неделя вечерта получих обаждане от мой сътрудник, че е плучил по определен начин запис. Той получил плик, а в него флашка", обяви още Гешев. 

Той разказа и как се е провела оперативката в неговия кабинет в понеделник 15 май, малко преди да скъса оставката си. Той отново припомни, че Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. седнал срещу заместничките му. Като чул малко, станал и обявил, че е помярско да се записват колеги. Гешев му отговорил, че не той е записвал. 

Като чул малко от записа, Сарафов попитал да предам ли на еди-кой си да кажа какъв е. Гешев му отговорил да му предаде.    

Гешев обяви края на "завладяната държава" и политическия боклук, показа заплашителното писмо и чат с Борисов

Като чул малко от записа, Сарафов попитал да предам ли на еди-кой си да кажа какъв е. Гешев му отговорил да му предаде.    

Йордан Стоев заяви, че записът е манипулиран. Той съобщи, че Гешев го е поканил да отиде на този разговор в дома му. В неговия телефон стояла целята кореспондения между двамата. Гешев му изпратил кола с шофьор.

Атанаска Дишева го попита дали той е направил записа: "Категорично: Не. Телефонът остана в служебната кола, само г-н Гешев имаше телефон пред себе си", така Стоев отговори на въпроса на Дишева той ли е напарвил записа.

В началото на дебата по този въпрос Гешев попита в каква процедура са. Още повече, че имало проверка в прокуратурата. Боян Магдалинчев също изрази мнение, че трябва да се изясни процедурата.

По този сигнал беше проведен дебат миналата седмица.

Ние сме в никаква процедура, каза и Георги Чолаков, шефът на ВАС.

В момента тече дебат за процедурата.

Гешев декларира, че няма пречки да участва в разговор. Зарков уточни, че с интерес би изслушал Сарафов и Гешев. И попита кадровиците наистина ли мислят, че няма процедура, по която да ги изслушат. Имаме всичкото време на света, добави министърът.

Главният прокурор припомни, че след като в прокуратурата има проверки, няма следствена тайна. 

Няма проблем да ме изслушате, каза Гешев. Проблем ще има, ако няма къде да се говори, отговори Зарков.

Според Гергана Мутафова от миналата седмица са се случили много неща и има сериозна промяна на ситуацията. Тя изрази мнение, че тъй като вече с този запис се е занимал Инспекторатът към ВСС, а днес се изслушат заместниците на Гешев, може пак да им се иска отвод.

"Имам голямо притеснение, че това, което ще направим, ще се използва за пореден път за искане на нашия отвод", каза тя.

Боян Магдалинчев пък обясни, че няма пречка да се внесе трето искане за отстраняване на Гешев, ако поне трима от Прокурорската колегия решат на базата на сигнала на Сарафов.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
12553 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Вълчев

2023.05.25 | 17:31

7
Ако беше тихо мълком подгонил някои политици можеше и да му се получи.Но сега всички са крали заедно и е нормално да му запишат устата.
Майтапчи Йово

2023.05.25 | 15:22

6
Тези въс ВСС са с години по-напред и от Камората, и от Ндрангетата:)))!
баба гицка

2023.05.25 | 13:01

1
Да го вкарват във затвора този престъпник Гешев,най накрая!
Що

2023.05.25 | 14:44

5
Тиквата по лие хубав

2023.05.25 | 13:43

4
ГЕШЕВ ПОКАЗВА НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ СЪДА И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН

2023.05.25 | 13:42

3
Гешев ще е първия ! Бойко е следващия ! Затвора е същия !
Мда

2023.05.25 | 13:24

2
Къскета е бита карта вече!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини