МВнР с остра позиция за сравнението на политиката на София към Скопие с тази на Русия спрямо Украйна

  • 18 май 2023 21:03

  • 1089
  • 6
МВнР с остра позиция за сравнението на политиката на София към Скопие с тази на Русия спрямо Украйна
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Министерството на външните работи излезе с позиция по повод изказването към България от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски на срещата на върха на Съвета на Европа, в което той оприличи политиката на София към Скопие като тази на Русия спрямо Украйна.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1253

"Във връзка с изявлението на премиера на Северна Македония пред Съвета на Европа, министерството на външните работи на Република България подчертава, че е недопустимо заявяването на загриженост за основните права на дадена общност да бъде използвано като претекст за необосновани и язвителни нападки към държава-член на Европейския съюз. Изявлението на премиера на РСМ за пореден път ясно показва реалното отношение на Скопие към основни ценности на ЕС и отхвърлянето на правото да се реагира на съществуващите дефицити", се посочва в позицията.

"Всяка аналогия със страданията на украинския народ в настоящата неоправдана война на Русия е цинична и недопустима", подчертават от МВнР.

"Европейската перспектива на Република Северна Македония минава през стриктно придържане към Европейския механизъм, създаден през юли 2022 г. Опитите за отклоняване на общественото внимание от липсата на воля за изпълнение на поетите ангажименти не са продуктивни и се разминават с декларираното от Скопие желание за изграждане на добросъседски отношения", заявяват от външно министерство.

Доц. Спас Ташев: Ковачевски се отнася към македонските българи така, както Путин към украинците

"Особено притеснително в изявлението на министър-председателя Ковачевски е внушението, че ако Северна Македония не продължи пътя си на преговори за присъединяване към ЕС, това би имало отрицателно въздействие върху Албания. България последователно подкрепя европейската интеграция на всички държави в Западните Балкани въз основа на собствените им заслуги. За разлика от Северна Македония, Албания пълноценно е отворила присъединителните преговори и скоростта, с която ще напредва, зависи единствено от нейния напредък в процеса на реформи", отбелязват от МВнР.

"Призоваваме властите в Скопие да покажат политически кураж и да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели пред всички държави-членки на ЕС, за да завършат фазата на отваряне на присъединителните преговори. Отговорността за европейското бъдеще на Северна Македония е в собствените ѝ ръце", се казва още в позицията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1089 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.05.18 | 23:12

5
Кое не е ясно в сравнението? Русия и Русите в Украйна са нападнати от НАЦИ Украйна. Същото може да се случи с Българите в Македония и България. Това казват Макетата Долни.

2023.05.18 | 23:50

6
А България е нападната от ЕС. Те избиха 6 милиона българи, разрушиха 30000 завода, АЕЦ, армията, болниците, обраха хората. Следва да заличат историята, езика и да ви направят джендъри с дигитален сертификат, ядящи хле.барки.

2023.05.18 | 22:42

4
Да обесим киро тъпото, за да ни имат страх сърбоманите и другите предатели.
Цв

2023.05.18 | 21:59

3
Сетила се Мара да се побара!
Ха ха ха

2023.05.18 | 21:42

2
БОЛИ НАЛИ. ЩОМ НЕ ЗНАЕМ ПРАВИЛНИЯ ПЪТ,ХОРАТА ЩЕ ТИ ГО ПОКАЗВАТ.
а-а-а

2023.05.18 | 21:07

1
сетихте се...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини