Иван Гешев скъса оставката си и заяви: Време е да бъде изметен този политически боклук!

  • 15 май 2023 10:10

  • 36198
  • 246
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Не ме е страх! Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото щеКато главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Може да съм допускал грешки и това е нормално, може да съм казал нещо непремерено. Това е моята оставка", заяви Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във и демонстративно скъса оставката си и я хвърли на земята.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

По думите му вчера е бил поканен до 10 часа днес да подаде оставка, било е споменато семейството му, иначе щяло да бъде натиснато "enter" и да бъдат публикувани клипове. 

„Имаше и лирическо отклонение, че съм сам на скалата и натам духа вятърът. Ще кажа обаче, че мен не ме е страх“, каза той.

Каква е процедурата във ВСС за отстраняване на Иван Гешев

Моята цел беше да подобря сигурността на хората. Започнах с битовата престъпност и с възрастните хора, които обират по къщите. Продължихме с организирана престъпност и ЕК заяви, че този проблем вече е решен. За пръв път се появиха разследващи дела за тероризъм и зловредното руско влияние“, каза обвинител номер едно. 

„Даже някои бивши премиери подаряваха кученца на Путин. Бяха каракачански овчарки, мисля. Продължихме и с олигарси, които смятахме за недосегаеми, а сега се крият в Дубай и Сърбия, пазени вероятно от руснаците“, каза Гешев. 

„Прокуратурата в резултат на това беше атакувана безогледно. Обединиха се политическата мафия, олигарсите, престъпниците и всички, които искат да продължат да крадат. Аз, а надявам се и българите, не искаме това да продължава.

Анализаторът Валентин Вацев: Гешев има полезен ход

По тази причина ние живеем по този начин, в този олигархичен модел. Днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Ще се присъединя към г-н Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата.

Съгласен съм, сега е моментът и съм сигурен, че тя трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно да ръководи в интерес на користните си интереси. Това сега се прави безобразно и брутално“, категоричен бе Гешев. 

По думите му в момента политици нарушават дори елементарния морал. 

„Получих завоалирано предложение, казаха, че е от Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, да стана посланик или в Израел или в Турция или евентуално да имам политическа кариера, в неговата партия вероятно. Не го взех насериозно. Явно тогава е почнала организацията на всичкото това нещо. 

След това в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще го предадем на съда. Не знам дали има връзка, но това беше началото“, каза той. 

Всички знаете за опита за атентат срещу мен. Имах нужда от време. Това е целенасочен опит да бъда убит, дали това е така или не, ще покажат експертизите.

Към това разследване, ако не са, то ще се включат Европол и други. Сигурен съм, че истината ще излезе наяве. Не подлагам на съмнение компетентността и капацитета на българските експерти, но както в България сме свикнали, не се доверяваме на себе си, а разчитаме на някой друг“, каза той. 

И Апелативната прокуратура в София също поиска свалянето на Гешев

„Това, което се случи след атентата, го подцених. Започна медийна атака срещу мен, но и срещу прокуратурата. Знаете кои са те и кои партии са отзад“, допълни Гешев.

„В четвъртък какво се случи. Г-жа Габриел каза, че първата работа е да поиска оставката на главния прокурор. Няма да коментирам доколко това нарушава принципа за върховенство на закона и разделение на властите.

Не съм и запознат, но четох интересен пост на г-н Урумов, който прави интересен разбор как това не кореспондира с изискванията за независимост, въведени за действащи еврокомисари.

„Това е коментар, който политиците и ЕК ще изяснят. Звъннах на един политик, който познавам и считах за приятел, това е жена. Тя казва „разбери ме, бях до нея, от нея го чух за пръв път. Стана ми ясно, че това са го знаели много тесен кръг от хора – Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и още един-двама.

Тук ме учудва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция. Не са ми оставили впечатление, че биха взели безпринципни решения“, каза Гешев.

Главният прокурор каза, че е провел много разговори с магистрати в САЩ.

„В петък се чух с член на ВСС и го питах „какви са тия смешни документи“ и той ми каза „не съм го прочел, дадоха ми го, само за да може да си подадеш оставката“. Посъветва ме, че имам семейство и трябва да го обмисля“, каза той.

"После получих смс от административен ръководител на Софийска апелативна прокуратура. Той ми казва „много съжалявам за това, което направих днес“. Звъннах му. Той ми каза, че съжалява за становището. „Накараха ме да пусна становище. Сарафов ме накара“. Казах му, че е простотия, защото никой прокурор от апелативния район не е запознат“, разкри Гешев.

“Снощи твърдо реших, че си заслужава да остана на власт, заради бъдещето на България и заради децата ни, аз съм българин, прокурор, магистрат и мъж, а някои други явно не са. Тези, които са  подписали това искане с оставката ми, бяха на стълбите на Съдебната палата преди дни, случайно или може би не случайно всичко това се промени в четвъртък вечерта, някои от тях може би са мотивирани, други са се подплашили. Но вярвам, че при нас все още са останали честни и достойни хора, част от които смятах за приятели”, каза той.

“Говореше се, че пазя ГЕРБ и ДПС. Ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание, съдейки от изявленията на някои политици и техните изявления. Но това едва ли е изненада за някои. Ясно е, че, след като всички се обединиха по този начин безапелационно, означава че прокуратурата си върши работата само и единствено в интерес на народа. Прокуратурата показа, че ние сме единствената стабилна институция”, сподели обвинител номер 1.

“Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах”, категоричен е Гешев.

Получих съобщение от един мой колега, съученик. Пита ме следното: “Не знам дали знаеш, ама еди кой си казал, че до петък трябва да прекратя делото за "Барселонагейт". 

“За мен има само едно значение, време е да бъде изметен този политически боклук! Независимо какво ще ми коства в личен план, прокуратурата е единна и ще продължи два бъде такава. Е, винаги има едно плъхче и няколко мишки, даже се учудвам, че трябваше толкова време да мине, за да се покажат. “Гордея се, че съм българин”, завърши той.

 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
36198 246

Свързани новини

Коментари 246

Добави коментар

2023.05.15 | 22:26

246
Голям зор да ни вкарат в еврокочината. Не разбраха ли лумпените, че сърцето ни бие за Русия.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2023.05.15 | 18:27

245
ГЕШЕВ, КАТО СИ ПОЧНАЛ, КАЖИ СИ ВСИЧКО.

2023.05.15 | 18:26

244
Въпросът е кой е политическия боклук ?Кой визира Гешев?

2023.05.15 | 13:51

202
Гешев им знае всичките лай.а и на Борисов и на Пеевски и на Доган.Борисов е страшно притеснен.Може да получи инфаркт.
А

2023.05.15 | 18:08

243
Дано

2023.05.15 | 15:35

236
Гешев ще прати всички доказателства на Лаура Кьовеши.За Борисов за Барселона, оградата,чекмеджето ,магистралите и КТБ
И

2023.05.15 | 17:54

242
Не съществуващите магистрали
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2023.05.15 | 15:36

238
ТУРСКИ ПОТОК ПРЕЦАКА КРАДЕЦА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ.
Идва му

2023.05.15 | 17:52

241
Времето късно или рано.
Гого

2023.05.15 | 15:50

240
Давай Гешев измитай улигарсите и техните слуги народът е с теб!!!!!!!

2023.05.15 | 15:24

235
Ружето плаща!
ЛЮЛЯК ,

2023.05.15 | 15:37

239
КЪСАТА ПИШКА ДО ТАМ ТЕ ДОКАРА ..,
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2023.05.15 | 15:35

237
НА КОГО, МА?

2023.05.15 | 14:40

224
Крайно време беше,съдебната система,дасе изчисти от тези които е държът за гушата.Само гн Гешев това може даго направи и трябва да бъде много постоянен.Всс стои там без мандат.

2023.05.15 | 15:17

234
Много сложна става,Гешев ще прати всички доказателства на Лаура Кьовеши.За Борисов за ктб.

2023.05.15 | 15:17

233
Ти си един смешник и лъжец и пслячо , който се прави на мъж !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини