Зарков горд от свършеното в местата за лишаване от свобода

  • 11 май 2023 14:05

  • 271
  • 0
Зарков горд от свършеното в местата за лишаване от свобода
©
Слушай новината Слушай новината

„Много съм горд със свършеното през последните 8 месеца по темите, които днес ни събират тук. Веднага след встъпването ни в длъжност се преборихме за допълнителни 5 милиона лева за системата; успяхме да започнем изграждането на нов затвор; подписахме нови споразумения със синдикатите.

Горд съм, че успяхме да осъществим плавно преминаване от 24-часов на 12-часов режим на работа на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода от 1 януари т.г. Реформа, която всеки министър преди мен е искал, но не е посмял да направи заради заплахите от протести“.

Това заяви министър Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо на днешната среща с представители на всички синдикални организации в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО). На нея бе и ресорният зам.-министър Мария ПавловаМария Павлова Мария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. Родена е, участие взеха също професионалните ръководства на двете специализирани дирекции.

Синдикатите в Министерството на правосъдието и ръководството на ведомството не постигнаха съгласие

Като част от социалния диалог между Министерството на правосъдието и синдикатите, на масата за обсъждане бе поставен въпросът за намерението за протестни действия, заявен от една от седемте организации и федерация. Причина за недоволството, според членовете на ССЗБ, е промененият от началото на годината режим на работа в местата за лишаване от свобода – от 24 на 12 часа.

От страна на МП бяха цитирани изводи от анализ за първото тримесечие на годината, спрямо съшия период на миналата година. Цифрите показват, че след въвеждането на 12-часовите смени на работа на надзорно-охранителния състав, извънредният труд е намалял с 84 процента, което във финансово измерение се равнява на 871 425 лева. В часове – 51 566 часа извънреден труд в началото на миналата година срещу 8365 за тази. С преминаване на 12-часовите наряди, броят на служители в местата за лишаване от свобода през светлата част на денонощието се е увеличил, което е необходимо за провеждане на всички планирани и допълнителни мероприятия с лишените от свобода и задържаните лица. Практиката показва, че преминаването към по-краткотрайно дежурство не откъсва служителя за цяло денонощие от семейната среда и не води до психическо и физическо натоварване.

На срещата бе заявена ясната позиция на МП, че ефективното прилагане на 12-часовия график на работа ще продължи, както с оглед спазване на националното законодателство, европейските стандарти и предписанията на международни правозащитни организации, така и съобразно постигнатите финансови резултати от ограничаването на извънредния труд.

На синдикалните организации бе предоставена и информация за предприетите действия по подготовката на държавния бюджет за 2023 г., като бе изтъкнато, че всички искания на ГДИН и ГДО са отчетени и представени в Министерството на финансите. В следствие на активната позиция на МП, в проектобюджета за 2023 г. е предвидено увеличение спрямо утвърдените разходи за 2022 г.

Очертани бяха и предложени от работна група с участието на всички синдикати мерки срещу агресията, упражнявана спрямо служителите на ГДИН и ГДО от страна на лишени от свобода и арестанти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини